ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Μνημόνιο συνεργασίας με Ενωση Εργοδοτών Σερβίας

16:09 - 23 Νοε 2006 | Οικονομία
Σε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Ενωση Εργοδοτών Σερβίας, του κεντρικού Σερβικού επιχειρηματικού φορέα, προχώρησε σήμερα Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006, στο Βελιγράδι, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών.

Ο κ. Θανάσης Λαβίδας, Γενικός Γραμματέας κι επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων του Συνδέσμου, υπέγραψε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Σερβικού φορέα, θέτοντας τη βάση για μια συνεργασία που θα στηρίξει την ελληνική εμπορική και επενδυτική παρουσία στη γειτονική αγορά.

Οπως τόνισε ο κ. Λαβίδας στους Σέρβους επιχειρηματίες, η χώρα τους συγκεντρώνει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ, για μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες, όπως:

  • ο συνεχής ρυθμός  ανάπτυξης της αγοράς,
  • το πρόγραμμα  ιδιωτικοποιήσεων καιέργων υποδομής
  • η  εμφανής άνοδος της αγοραστικής δύναμης των Σέρβων,
  • ο  χαμηλός  φορολογικός  συντελεστής για τις επιχειρήσεις,
  • οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, και
  • η στρατηγική συνεργασία Σερβίας και Ρωσίας.

Ο κ. Λαβίδας αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες στη Σερβία, όπως είναι η διπλή φορολόγηση,η γραφειοκρατία, η προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και ασάφεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.    

Με παρακαταθήκη τα φιλικά αισθήματα του Σερβικού λαού και των καταναλωτών προς τη χώρα μας, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στηρίζει την προοπτική της Σερβίας για σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτιμάται ότι στα επόμενα χρόνια θα επεκταθούν οι ελληνικές επενδυτικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα κατασκευαστικά έργα, οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, η υγεία, ο τουρισμός, ενώ ζητούμενο είναι να δραστηριοποιηθούν και περισσότερες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Σε αυτό θα συμβάλλει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ανασυγκρότησης, αλλά και η χρηματοδότηση από το ΕΣΟΑΒ, όπου αναμένεται σύντομα να έχει δοθεί το ποσό των 100 εκατ. Ευρώ.

Στην ομιλία του ο κ. Λαβίδας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ηγετική επενδυτική δύναμη στη σερβική αγορά. Με παρουσία 200 περίπου επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις ύψους 1,7 δις ευρώ και έχουν δημιουργηθεί 20.000 θέσεις απασχόλησης. Ήδη στο τρίτο τρίμηνο του 2006, το εμπορικό ισοζύγιο με τη γείτονα χώρα έχει ανέλθει στα 250 εκ. Ευρώ περίπου, συμβάλλοντας συγχρόνως στη διαμόρφωση σημαντικού πλεονάσματος στις ελληνικές εξαγωγές.

Η ελληνική επιχειρηματική αποστολή βρίσκεται στο Βελιγράδι από εχθές με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της 2ης Συνόδου του Ελληνο-Σερβικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.