ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουτιά 4,7% για το αργό - Διολίσθησε σε χαμηλό εξαετίας

00:20 - 13 Ιαν 2015 | Οικονομία
Βουτιά 4,7% για το αργό - Διολίσθησε σε χαμηλό εξαετίας
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο και την Δευτέρα,, με το αργό να διολισθαίνει ακόμα και κάτω από τα 46 δολ. για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν έξι ετών μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορεία των τιμών από δύο τράπεζες.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 2,29 δολ. ή 4,7% στα 46,07 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Απρίλιο του 2009. Στα χαμηλά της ημέρας το συμβόλαιο διολίσθησε στα 45,90 δολ.


Τα συμβόλαια του αργού χάνουν πάνω από 57% από το υψηλό που σημείωσαν τον Ιούνιο του 2014 στα 107,26 δολ. το βαρέλι.


Το αργό Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε 2,68 δολ. ή 5,4% κλείνοντας στα 47,43 δολ. το βαρέλι, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.


Τη νέα μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου προκάλεσαν:

  • οι προβλέψεις της Goldman Sachs, ότι το αργό θα κυμανθεί το 2015 στα 47,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ προηγουμένως εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στα 73,75 δολάρια. Επίσης, για το Brent εκτιμούν ότι θα φτάσει στα 50,40 δολάρια το βαρέλι το 2015, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 83,75 δολάρια.
  •  η  Societe Generale, επίσης, προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την τιμή του αργού πετρελαίου και αναμένει το αργό Brent στα 55 δολάρια το βαρέλι το 2015, μειωμένο κατά 15 δολάρια από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της. Για το Nymex WTI, εκτιμά πως θα υποχωρήσει κατά 14 δολάρια στα 51 δολάρια το βαρέλι.
  • οι δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου Σαουδάραβα πρίγκιπα Alwaleed bin Talal ότι το επίπεδο των 100 δολ. το βαρέλι στο πετρέλαιο δεν θα ξεπεραστεί ξανά στο μέλλον.


«Εφόσον η προσφορά μείνει στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα και η ζήτηση παραμείνει αδύναμη, καλύτερα να το πιστέψετε [η τιμή του πετρελαίου] θα υποχωρήσει και άλλο. Ωστόσο, εάν ένα μέρος της προσφοράς αφαιρεθεί από την αγορά και υπάρξει κάποια αύξηση της ζήτησης, οι τιμές ενδεχομένως να αυξηθούν. Αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναδούμε τα 100 δολ. Ξανά», δήλωσε ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Maria Bartiromo στο Fox Business News όπως μεταδίδει το MarketWatch.


Στη συνέντευξη ο Alwaleed δηλώνει ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί αιφνιδιάστηκαν από τη ραγδαία πτώση των τιμών. Σημειώνει ωστόσο, ότι η άρνηση να εξεταστεί μείωση των επιπέδων παραγωγής είναι έξυπνη στρατηγική με στόχο να διατηρηθεί το μερίδιο στην αγορά.


Παράλληλα, πιέσεις στο πετρέλαιο άσκησε και η χθεσινή ανακοίνωση από τη Βενεζουέλα ότι συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία να γίνει προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς πετρελαίου και των τιμών του «μαύρου χρυσού», με κρατικές πολιτικές μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε σχετικές διευκρινίσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.