ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πρόγραμμα ΟΜΤ συμβατό με τις προβλέψεις της Συνθήκης της ΕΕ

12:45 - 14 Ιαν 2015 | Οικονομία
Το πρόγραμμα ΟΜΤ συμβατό με τις προβλέψεις της Συνθήκης της ΕΕ
Νόμιμο κρίνει, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πως είναι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Pedro Crus Villalón κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 6ης Σεπτεμβρίου 2012, σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές του προγράμματος ΟΜΤ της ΕΚΤ δεν αντιβαίνει τη Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το Πρωτόκολλο περί του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική απόφαση, που εξεδόθη σήμερα Τετάρτη - ως απάντηση στο προδικαστικό ερώτημα του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στο οποίο είχαν καταφύγει Γερμανοί πολίτες κατά του ΟΜΤ- το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, είναι επί της αρχής σύμφωνο με την κοινοτική νομοθεσία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας είχε διαγνώσει «σημαντικούς λόγους ώστε να υποθέσει ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ υπερβαίνει τις αρμοδιότητες νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και κατά τον τρόπο αυτόν διαρρηγνύει τις εξουσίες των κρατών μελών και παραβιάζει την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού τους».

Ο κ. Villalón αποσαφηνίζει ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ αποτελεί αντισυμβατικό μέτρο νομισματικής πολιτικής το οποίο πρέπει να συμμορφώνεται με συγκεκριμένους νομικούς περιορισμούς και να μην οδηγεί σε άμεση στήριξη κάποιου κράτους και ξεκαθαρίζει πως τα Δικαστήρια θα πρέπει να λειτουργούν με μεγάλη προσοχή όταν εξετάζουν ή παρεμβαίνουν στη δραστηριότητα της ΕΚΤ, καθώς δεν έχουν την αρτιότητα γνώσεων και την εμπειρία που έχει η ΕΚΤ σε αυτό τον τομέα.

Ταυτόχρονα, τονίζει πως ΕΚΤ πρέπει κάθε φορά να τεκμηριώνει πλήρως τους λόγους που οδηγούν στην υιοθέτηση αντισυμβατικών μέτρων, αποτυπώνοντας με σαφήνεια και ακρίβεια τις έκτακτες συνθήκες που τα δικαιολογούν.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.