ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναβάλλονται οι στόχοι για την κερδοφορία των τραπεζών το 2015

01:00 - 15 Ιαν 2015 | Οικονομία
Αναβάλλονται οι στόχοι για την κερδοφορία των τραπεζών το 2015
Ανησυχία ότι η κερδοφορία των τραπεζών μετατίθεται χρονικά για το δεύτερο εξάμηνο, αναφέρουν στο «R» κορυφαίες τραπεζικές πηγές.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές, οι κραδασμοί στο τραπεζικό σύστημα θα είναι ορατοί και θα αντικατοπτριστούν ακόμα και στα μεγέθη του τελευταίου τριμήνου που πρόκειται να γίνει γνωστό τον ερχόμενο Μάρτιο.  


Τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν ακόμα και νέα αύξηση στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, που πλέον διαμορφώνονται κάτω από 2%, ή άλλες διευκολύνσεις σε πελάτες τους, όπως η δωρεάν διαχείριση χαρτοφυλακίου σε μετοχές και ομόλογα, μόνο και μόνο για να αποτρέψουν καταστάσεις έντονων εκροών καταθέσεων, κάτι που, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει. 


Το κλίμα που προέρχεται από τα τραπεζικά… γκισέ είναι ότι οι παραδοσιακοί καταθέτες:

  •  Έχουν ήδη κλείσει τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις, τουλάχιστον εδώ και τέσσερα χρόνια.
  • Υπό το φόβο του να συμβεί ότι έγινε στην Κύπρο, δηλαδή να κουρευτούν οι καταθέσεις, η πλειονότητα των καταθετών έχουν φροντίσει να σπάσουν εγκαίρως τις καταθέσεις τους σε μικρότερα ποσά. 
  • Πολλά από τα κεφάλαια που βγαίνουν από τις προθεσμιακές καταθέσεις, αυτή τη φορά δεν πηγαίνουν κάτω από το… μαξιλάρι, αλλά στο asset management  με εντολές να τοποθετηθούν τα χρήματα αυτά σε ομόλογα ξένων χωρών, κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, ή πολυεθνικών επιχειρήσεων από ΗΠΑ και Ευρώπη. 
  • Επίσης, έχει παρατηρηθεί πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και να τις κλείνουν πλέον σε… θυρίδες, με τους τραπεζικούς υπάλληλους να τους εξηγούν πως αν υπάρξει πρόβλημα με τη χώρα θα ανοιχτούν ακόμα και οι θυρίδες!  Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι πολλές επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό σηκώνουν μετρητά και τα παίρνουν πάνω τους, κάτι που πρώτο αποκάλυψε το «R» εγκαίρως, γράφοντας ότι οι «αναλήψεις» από τις τράπεζες ξεπέρασαν τον Δεκέμβριο τα 3 δις. Ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 – 2 δις. Ευρώ αφορούσαν τις επιχειρήσεις.
  • Η «αργοπορία» στην κερδοφορία των τραπεζών έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν κινείται τίποτα στο θέμα των δανείων. Νέα δάνεια, λόγω του άσχημου κλίματος δεν χορηγούνται, οπότε δεν υπάρχουν και πληρωμές τόκων. 


Ταυτόχρονα, στις περιπτώσεις της Εθνικής και της Eurobank έχουν παγώσει και συμφωνίες πώλησης assets.  Από την πλευρά της Εθνικής δεν υπάρχει κάτι νεότερο ως προς την πώληση της NBG Asset Management, ούτε ως προς το τίμημα του Αστέρα, ενώ πάει για πιο πίσω η πώληση ποσοστού της Finansbank. 


To ίδιο ισχύει και για την Eurobank, αφού λόγω του δυσμενούς κλίματος στην οικονομία έχουν παγώσει οι συζητήσεις για την πώληση της Eurolife.


Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι τραπεζίτες ανησυχούν για το ενδεχόμενο η κατάσταση στον κλάδο να σύρεται επί μακρόν και κυρίως για όσο διάστημα διαρκούν οι πολιτικές εξελίξεις, χωρίς να αποκλείονται και νέες εκλογές. Και όχι μόνο αυτό, εστία ανησυχίας θα είναι να επικρατήσουν λογικές και αντιλήψεις που θα ανοίξουν μέτωπο της χώρας με την Ευρώπη…


Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.