ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναίνεση για τα τιμολόγια της ΕΧΑΕ ζητά ο Καπράλος

22:35 - 23 Νοε 2006 | Οικονομία
Έκκληση προς όλους τους χρηματιστηριακούς φορείς να κάνουν ένα βήμα προσέγγισης στη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΧΑΕ που έχει ως στόχο τη δημιουργία ελκυστικότερων προϋποθέσεων για την επαναπροσέγγιση των εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών, απηύθυνε από το Λονδίνο ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καπράλος κατά την ομιλία του στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του από την Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας, τόνισε ότι εφόσον η ΕΧΑΕ αποφασίσει τη μείωση των τιμολογίων της, θα πρέπει κάτι αντίστοιχο να γίνει και από τους υπόλοιπους φορείς της αγοράς, ώστε να ωφεληθεί ο τελικός επενδυτής.

Να σημειωθεί ότι ήδη η ΕΧΑΕ βρίσκεται σε περίοδο «ζυμώσεων» ως προς την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής της με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι      

το νέο τιμολογιακό πακέτο της ΕΧΑΕ αναμένεται να καταστεί ελκυστικότερο για τους μικροεπενδυτές οι οποίοι συν τοις άλλοις θα επωφεληθούν και από την μείωση του φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.

Παράλληλα ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθεί η διοίκηση του Χρηματιστηρίου για την περαιτέρω της συναλλακτικής δραστηριότητας και οι οποίες έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση των ανοικτών πωλήσεων, τον δανεισμός τίτλων από την αγορά (όχι μόνο μέσω της ΕΤΕΣΕΠ) την εισαγωγή των ETFs και την δημιουργία της «ημιεποπτευόμενης» αγοράς (semi- regulated market),

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΧΑ επικεντρώθηκε και στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Ελληνική αγορά όσο και στην επιδιωκόμενη μείωση του κόστους των συναλλαγών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε στην αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, στην ενίσχυση της διαφάνειας και της εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και στη αυξανόμενη εξωστρέφεια του Χ.Α. που έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της δραστηριοποίησης των ξένων θεσμικών επενδυτών στην Ελληνική Αγορά.

Ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε επίσης και στη σημαντική άνοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στα μεγέθη του Χ.Α. και στις αποδόσεις των χρηματιστηριακών δεικτών, ενώ επεσήμανε και τις προσπάθειες που γίνονται για την επέκταση του Χρηματιστηρίου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο, απόλυτα επιτυχημένο, εγχείρημα της δημιουργίας κοινής πλατφόρμας συναλλαγών με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Δήλωσε ακόμη ότι η Κοινή Πλατφόρμα ήδη επιφέρει, από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της, θετικά αποτελέσματα και για τα δύο Χρηματιστήρια και απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας και στις άλλες γειτονικές αγορές.

Σχολιάζοντας την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των 7 διεθνών τραπεζών για δημιουργία κοινής πλατφόρμας συναλλαγών το 2008, ο κ. Καπράλος τόνισε ότι ο Όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, κινείται πάντα με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ως εκ τούτου λαμβάνει την πρόθεση των 7 τραπεζών, ως πρόκληση. Δήλωσε όμως αισιόδοξος και συμπλήρωσε : «Είναι μία πρόταση την οποία οφείλουμε να εξετάσουμε σοβαρά και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να εξασφαλίσουμε τη μείωση του κόστους συναλλαγών στην Ελληνική αγορά»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.