ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το CNBC και το Ελληνικό χρέος

14:55 - 20 Ιαν 2015 | Οικονομία
Το CNBC και το Ελληνικό χρέος
«Θα ήταν η διαγραφή ελληνικού χρέους πράγματι τόσο μεγάλο κακό;» αναρωτιέται το μεγάλο αμερικανικό δίκτυο CNBC στην επίσημη ιστοσελίδα του.

 

Με αφορμή την προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή μέρους του χρέους, το δημοσίευμα υπενθυμίζει εισαγωγικά τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρατήρησε αυστηρά, ότι «το χρέος είναι χρέος και είναι ένα συμβόλαιο. Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη στην υπογραφή».
 
Παρουσιάζοντας ωστόσο, την πλευρά όσων εκτιμούν ότι το εκλογικό ρίσκο έχει υποχωρήσει, το δίκτυο αναφέρει «δεν συμμερίζονται όλοι την εκτίμηση πως ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τόσο τρομερή για τις προοπτικές της οικονομίας ή τον πληθυσμό της υπερχρεωμένης Ελλάδας».

Επικαλείται μάλιστα τη μη κυβερνητική οργάνωση Jubile Debt Campaign, η οποία στην ανάλυσή της για τα «άδικα χρέη» του ΔΝΤ, εκτίμησε πως «το σύνολο σχεδόν των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα από το Ταμείο και την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή ¨ριψοκίνδυνων τραπεζών¨, με λιγότερο από το 10% να πηγαίνει στους Έλληνες. Το χρέος πρέπει να ακυρωθεί άρα χρειαζόμαστε μία νέα διαδικασία αντιμετώπισης των κρίσεων χρέους, ώστε να μη διασώζονται οι τράπεζες, εγκαταλείποντας τη ζημιά στους πολίτες και δίνοντας κίνητρα για πιο ριψοκίνδυνο δανεισμό και αναταραχή».
cnbc greekdebtΠοια είναι τα πιθανά σενάρια; Σύμφωνα με το CNBC μια ευνοϊκή ρύθμιση για την Ελλάδα, που θα επιβεβαίωνε τους φόβους των πιστωτών, θα μπορούσε να αποτελέσει διεθνώς προηγούμενο.«Υπάρχει ακόμη ανησυχία ότι οι διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές μπορεί να μην καταλήξουν σε συμφωνία και η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να φύγει - ή να αναγκασθεί να το κάνει - από την Ευρωζώνη, εάν δεν συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Αν επιτραπεί στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

   
Ορισμένοι, αναλυτές, συνεχίζει το CNBC, πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η έξοδος από την χειμαζόμενη εξαιτίας του αποπληθωρισμού Ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή. Σχετικώς, παραθέτει τις απόψεις των οικονομικών αναλυτών Μπεν Μέι και Τομ Ρότζερς της εταιρείας Oxford Economics, σύμφωνα με τις οποίες

«Τρία από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ένα τεράστιο χρέος του ιδιωτικού τομέα και η περιορισμένη πολιτική στήριξη στη συνεχή λιτότητα».

 

Που καταλήγουν συμπερασματικά; «Χωρίς διαγραφή χρέος, είναι δύσκολο να λυθούν τα θέματα αυτά εντός τη Ευρωζώνης ενώ, αποχωρώντας από την Ευρωζώνη και επιτρέποντας στο νέο νόμισμα να υποτιμηθεί, η Ελλάδα θα αποκαθιστούσε γρήγορα την ανταγωνιστικότητά της».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.