ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η EBRD "παγώνει" τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα για μετά τις εκλογές

15:51 - 20 Ιαν 2015 | Οικονομία
Η EBRD "παγώνει" τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα για μετά τις εκλογές
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναβάλλει την απόφασή της για δραστηριοποίηση ή όχι στην Ελλάδα για μετά τις εκλογές, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης η διοίκηση της τράπεζας.

Πιο αναλυτικά, η EBRD ιδρύθηκε το 1991 προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μέτοχοί της είναι περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

 

Η συμφωνία της για δραστηριοποίησή της και στην Ελλάδα επιτεύχθηκε στα τέλη του 2014, ύστερα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης, με το ΔΣ της τράπεζας να ζητά από τον υπουργό, Κώστα Σκρέκα, την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα για παροχή δανείων απευθείας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είχε αρχίσει η διαδικασία για την υλοποίηση της πρότασης.

 

Η οριστική απόφαση επρόκειτο να ληφθεί από το ΔΣ της EBRD στις 14 Ιανουαρίου, αλλά, έπειτα από αντιρρήσεις που εξέφρασαν μέλη του ΔΣ της τράπεζας ενόψει των εκλογών της Κυριακής, η EBRD ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης ότι «παγώνει» τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των εταίρων της.

 

«Ένα Grexit θα υπονόμευε το μοντέλο του σταθερού ευρώ»

 

Ένα ενδεχόμενο Grexit θα υπονόμευε το μοντέλο του σταθερού ευρώ, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της EBRD, Φίλιπ Μπένετ, τονίζοντας ότι η τράπεζα δεν αναμένει ότι θα συμβεί αυτό.

 

«Το Grexit δεν είναι το βασικό οικονομικό σενάριο της EBRD» είπε ο κ. Μπένετ, σε συνέδριο στη Βιέννη, και πρόσθεσε: «Θα ήμασταν πολύ ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ενός Grexit, από την άποψη ότι θα χανόταν το μοντέλο της σταθερότητας και της συνοχής του ευρώ και θα υπονομευόταν αυτό που θεωρούμε ως μαγνητική έλξη του μοντέλου της ΕΕ και ως άγκυρα σύγκλισης».

 

Διαβάστε σχετικά: Ένα Grexit θα υπονόμευε το μοντέλο του σταθερού ευρώ, εκτιμά ο Φ. Μπένετ

Τελευταία τροποποίηση στις 15:58 - 20 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.