ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αγοραστές πήγαν να... ψηφίσουν! - Θ. Κρίντας: Το 2015 δεν άρχισε ακόμα για το asset management στο X.A.

18:54 - 21 Ιαν 2015 | Οικονομία
Οι αγοραστές πήγαν να... ψηφίσουν! - Θ. Κρίντας: Το 2015 δεν άρχισε ακόμα για το asset management στο X.A.
Νέα βουτιά στο Χ.Α. Ζαλίζουν τα επίπεδα κάτω από τις 800 μονάδες, εν αναμονή των αποφάσεων Ντράγκι. 

Aντιμέτωπη με νέα χαμηλά βρίσκεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά το σημερινό κλείσιμο στις 782,88 μονάδες, με απώλειες 2,4%. Η αγορά, όπως έγραψε νωρίτερα το «R», τελεί εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ αύριο Πέμπτη.Αποφάσεις που θα συνδέονται τόσο με το πρόγραμμα ELA, στο οποίο ζήτησε να ενταχθούν οι τράπεζες ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρας για 40 δις. ευρώ, όσο και με το ύψος των εντόκων που θα έχουν δικαίωμα να εκδίδουν οι τράπεζες για λογαριασμό του Δημοσίου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελληνική πλευρά περιμένει μετά τη δύσκαμπτη στάση, άλλων κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης και ειδικά της Budesbank, η εξάρτηση των τραπεζών μας από την ΕΚΤ να γίνεται με το σταγονόμετρο. Κάποιες εκτιμήσεις κορυφαίων τραπεζικών στελεχών στην Ελλάδα αναφέρουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να χορηγεί 1 – 1,5 δις. ευρώ την εβδομάδα! Να σημειωθεί ότι μόνο σήμερα «σηκώθηκαν» από τις τράπεζες 1,5 δις. ευρώ! Η αγορά σε κάθε περίπτωση ανησυχεί για τις φήμες περί ικανότητας χορήγησης ρευστότητας των τραπεζών, ενώ απομένουν άλλες δύο μέρες μέχρι τις εκλογές…

 

Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε στο Χ.Α. στις 86,74 μονάδες και με ποσοστιαία πτώση πάνω από 4%. Οι απώλειες για την Alpha Bank άγγιξαν το 8% με τη μετοχή στα όρια των 0,41 και όγκο 26,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση πάνω από 4,5% για την Πειραιώς, που πλέον διαπραγματεύεται σε νέα χαμηλά και κάτω από τα 90 λεπτά. Σχεδόν 6% οι απώλειες για την Eurobank, στα χαμηλά των 0,1590 ευρώ και αμετάβλητη η μετοχή της Εθνικής, στο 1,32 ευρώ.  Στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πραγματοποιήθηκε τζίρος 26 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,2 εκατ. ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, Έλληνες και ξένοι επενδυτές προβαίνουν σε κινήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να μην έχουν χαρτιά πάνω τους μέχρι τις εκλογές. Στα 26,50 οδήγησαν οι πωλητές τα Folli Follie, στα 0,166 την MIG, στα 4,94 ευρώ τη ΔEH, στο 1,85 την Ελλάκτωρ, στο 1,91 τη Βιοχάλκο, στα 6,05 ευρώ την Motor Oil. Νέες πιέσεις για ΓΕΚ/Τέρνα, ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίο, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες είχαν εντολές αγορών από αμερικανικά funds. Θετικό πρόσημο για την Aegean, που διατηρείται σε κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.

 

Ο κ. Θ. Κρίντας, διευθύνων σύμβουλος τηςAttica Wealth Asset Management, μιλώντας στο «R», υποστηρίζει ότι η αγορά διάγει μία δύσκολη περίοδο και πως κατά την άποψή του όταν αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ευρώπη και επέλθει συμφωνία με τους δανειστές θα επανακαθοριστεί η στάση μας για το Χ.Α. Μάλιστα, λέει με νόημα στο «R», αν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν μέχρι τον… Μάιο ή Ιούνιο, όπως κυκλοφορεί στην αγορά, τότε θα αρχίσει και το… 2015 για τους επαγγελματίες διαχειριστές.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις 19:00 - 21 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.