ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πράσινο φως» από την EKT για την ένταξη των τραπεζών στον ELA

23:01 - 21 Ιαν 2015 | Οικονομία
«Πράσινο φως» από την EKT για την ένταξη των τραπεζών στον ELA
Εγκρίθηκε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το αίτημα της ΤτΕ,  για ένταξη των συστημικών τραπεζών της χώρας, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Προκειμένου να αποφορτιστούν οι πιέσεις στη ρευστότητα που συνεχίζονται, με τη σταθερά υψηλή εκροή καταθέσεων καθημερινά και την ανάγκη διατήρησης διαθέσιμης ρευστότητας για την κάλυψη εντόκων γραμματίων, άνοιξε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της EKΤ, η εναλλακτική του Emergency Liquidity Assistance (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες που ενέκρινε το ελληνικό αίτημα.


Με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ, το πρόγραμμα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ζητούσε σε πρώτη φάση πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους έως 10 δισ. ευρώ, με την προοπτική να μπορεί να φτάσει τα 40 δισ. ευρώ, με σκοπό να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε ρευστότητα αλλά και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου.

Σημειώνεται ότι μέσω του μηχανισμού ELA η Τράπεζα της Ελλάδος θα δέχεται τίτλους ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες ώστε να παρέχει τη ρευστότητα που αιτείται με επιτόκιο 1,55%.


Την ίδια στιγμή η εκροή καταθέσεων ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες προβληματίζει τις διοικήσεις των τραπεζών για το τι μέλλει γενέσθαι στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές και έως ότου η χώρα αποκτήσει κυβέρνηση.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι αναλήψεις έφτασαν το  1 δισ. τη Δευτέρα και 1,4 δισ. ευρώ την Τρίτη. Αρνητικό ρεκόρ στις εκροές καταθέσεων καταγράφηκε σύμφωνα με πληροφορίες  και την Τετάρτη με  τραπεζίτες να εκτιμούν την εκροή στα  1,8 δισ. ευρώ. 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:23 - 22 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.