ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Διευκρινίσεις για την φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών

13:34 - 24 Νοε 2006 | Οικονομία
Αναλυτικές διευκρινίσεις σχετικά με την αυτοτελή φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών με συντελεστές από 10% έως 15% ανά κατηγορία αποθεματικών, έδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών μετά το «πράσινο φως» που «άναψε» την περασμένη εβδομάδα η βουλή για την εφαρμογή της σχετική διάταξης.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με την σχετική διάταξη από την οποία τα κρατικά ταμεία θα επωφεληθούν με το επιπλέον ποσό των 220 εκατ. ευρώ επιβάλλεται αυτοτελής φόρος ανά κατηγορία αποθεματικών, που εμφανίζουν οι ημεδαπές τραπεζικές ανώνυμες εταιρείες και τα εγκατεστημένα στη χώρα μας υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών, κατά τον τελευταίο ισολογισμό που καταρτίστηκε πριν την 1η Ιανουαρίου 2006.

Το ύψος του φόρου ανά κατηγορία αποθεματικού ορίζεται σε:

*15% επί των αποθεματικών που προέκυψαν από κέρδη που δεν φορολογήθηκαν.

*15% επί των αποθεματικών που προέρχονται από εισοδήματα φορολογηθέντα κατά ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης και για τα οποία ο παρακρατηθείς φόρος έχει εκπέσει εξ ολοκλήρου από τον αναλογούντα φόρο με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος της οικείας χρήσης.

*10% για τα αποθεματικό της προηγούμενης παραγράφου, για τα οποία όμως ο παρακρατηθείς φόρος δεν έχει εκπέσει εξολοκλήρου από τον αναλογούντα φόρο με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που τυχόν έχει καταβληθεί ή έχει παρακρατηθεί για τα εισοδήματα αυτό, από τον αυτοτελή φόρο που προκύπτει βάσει των προτεινόμενων διατάξεων.

Τέλος, σύμφωνα με την εγκύκλιο οι προτεινόμενες διατάξεις δεν έχουν εφαρμογή για εκείνα τα αφορολόγητα αποθεματικά που έχουν απαλλαχθεί από το φόρο εισοδήματος, βάσει των διατάξεων της παρ. 8 του αρθ. 101 του ν. 1892/1990, περί σχηματισμού αποθεματικών από ανώνυμες εταιρείες στις οριζόμενες περιπτώσεις (υπεραξία μετοχών που προέρχεται από εταιρικό μετασχηματισμό, αύξηση αξίας συμμετοχών, αναπροσαρμογής αξίας παγίων περιουσιακών στοιχείων κ.ο.κ.).

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δύο είναι οι κατηγορίες αποθεματικών που εξαιρούνται από την αυτοτελή φορολόγηση και δη όσα έχουν σχηματισθεί από: α) υπεραξία μετοχών η οποία προέρχεται από απόσχιση κλάδου ή από συγχώνευση εταιριών στις οποίες συμμετείχαν και β) από την αύξηση της αξίας των συμμετοχών τους ή από διανομή μετοχών με βάση το άρθρο 1 του α.ν. 148/1967, το ν. 542/1977, το ν. 1249/1982, το ν. 1839/1989 και το ν. 2065/1992, κατόπιν κεφαλαιοποίησης της υπεραξίας που προέκυψε από την αναπροσαρμογή των πάγιων περιουσιακών στοιχείων θυγατρικής τους εταιρίες ή άλλης εταιρίας στην οποία συμμετείχαν.

Σημειώνεται, ότι ο φόρος θα καταβληθεί σε δύο μηνιαίες δόσεις, η πρώτη με την υποβολή της δήλωσης στις 30 Νοεμβρίου και η δεύτερη ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών:

1. Επιβάλλεται αυτοτελής φορολογία στα αποθεματικά που έχουν σχηματίσει μέχρι και 31.12.2005 οι ημεδαπές τραπεζικές ανώνυμες εταιρίες και τα εγκατεστημένα στη χώρα μας υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών και τα οποία προέρχονται από:

α) κέρδη που δεν φορολογήθηκαν κατά το χρόνο που προέκυψαν, λόγω απαλλαγής αυτών κατ’ εφαρμογή διατάξεων νόμων ή εγκυκλίων διαταγών. Επειδή κατά ρητή διατύπωση του νόμου, τα αποθεματικά πρέπει να έχουν προκύψει από κέρδη, συνάγεται ότι τα αποθεματικά που έχουν σχηματίσει οι ανώνυμες τραπεζικές εταιρίες από καταβολές των μετόχων για αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου (αποθεματικό υπέρ το άρτιον) δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος γιατί δεν προέρχονται από κέρδη του νομικού προσώπου.

β) εισοδήματα φορολογηθέντα κατ’ ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης και για τα οποία ο παρακρατηθείς φόρος έχει εκπέσει εξολοκλήρου από τον αναλογούντα φόρο με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

γ) εισοδήματα φορολογηθέντα κατ’ ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης και για τα οποία ο παρακρατηθείς φόρος δεν έχει εκπέσει εξολοκλήρου από τον αναλογούντα φόρο με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ενόψει των ανωτέρω και δεδομένου ότι τα για τον προσδιορισμό των φορολογητέων καθαρών κερδών των τραπεζικών ανωνύμων εταιριών έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 99 του ν. 2238/1994, για τη φορολόγηση, με βάση τις διατάξεις του κοινοποιούμενου άρθρου, των πιο πάνω αποθεματικών λαμβ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.