ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Φορολογικά κίνητρα σε Βιομηχανία και EΠΕ

20:53 - 24 Νοε 2006 | Οικονομία
Ισχυρά φορολογικά κίνητρα τα οποία αποσκοπούν στην μείωση του κόστους παραγωγής στην ηλεκτρική και ορυκτολογική αγορά ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της βαριάς βιομηχανίας δίνει η κυβέρνηση με το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα το απόγευμα στην βουλή.

Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο επεκτείνονται οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για συμμετοχή, συγχώνευση και μεταφορά έδρας μεταξύ ανωνύμων εταιρειών και στις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), ενώ το ευνοικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για συγχωνεύσεις, διασπάσεις και ανταλλαγές μετοχών μεταξύ εταιρειών δύο ή περισσοτέρων κρατών μελών, επεκτείνεται και στις περιπτώσεις της μερικής διάσπασης και μεταφοράς της καταστατικής έδρας.

Πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τα κοινοτικά δεδομένα αφού θέμα του νομοσχεδίου είναι η «Ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2005/19/ΕΚ σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς για τις συγχωνεύσεις διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών μεταξύ εταιρειών διαφορετικών κρατών - μελών».

Βασικότερο μέτρο αποτελεί η απαλλαγή του λιγνίτη, του λιθάνθρακα και του κοκ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για κάθε ορυκτολογική κατεργασία, επιχειρηματικής χρήσης. Μέτρο το οποίο ήδη εφαρμόζεται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ παρέχοντας έτσι σημαντική οικονομική ανάσα για την ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον από την απαλλαγή του φόρου το όφελος της εταιρείας εκτιμάται σε 130 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα με το μέτρο αυτό παρέχεται ένα κίνητρο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, ιδίως στους τομείς της παραγωγής τσιμέντου, ασβέστη, και γύψου καθώς και για την κατασκευή γιαλιού, πλακιδίων και άλλων δομικών προιόντων.

Τέλος επισημαίνεται ακόμη ότι με το ίδιο νομοσχέδιο «αποσπάται» ο ρόλος του δημοσιονομικού ελέγχου από το υπουργείο Οικονομίας και μεταφέρεται στις ίδιες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε ότι αφορά την υλοποίηση των έργων του Γ' ΚΠΣ.

Αναλυτικότερα όμως οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:

- Απαλλάσσονται από τον ΕΔΚ ο λιγνίτης ο λιθάνθρακας και το κοκ, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτόν ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία κοινοτική οδηγία σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη απαλλάσσουν από τη φορολογία τα ενεργειακά προιόντα και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη δυνατότητα επιβολής φόρου περιβαντολογικής πολιτικής.

- Αναπροσαρμόζεται για τα έτη 2007, 2008, 2009 ο ΕΦΚ των παραπάνω προιόντων που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης, σε 0,15 ευρώ ανά gigajoule για την επιχειρηματική χρήση, σε 0,3 για τη μή επιχειρηματική και για άλλες χρήσεις. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται εξομοίωση των συντελεστών φορολογία μεταξύ επιχειρηματικής και μη επιχειρηματικής χρήσης και καθίσταται ευχερέστερος ο έλεγχος της νόμιμης χρησιμοποίησης των εν λόγω προιόντων.

Φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις των ΕΠΕ

- Επεκτείνεται και στις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης η φοροαπαλλαγή της υπεραξίας που προκύπτει από τη συγχώνευση, διάπαση, μερική διάσπαση ή εισφορά ενεργητικού, κατά χρόνο που λαμβάνουν χώρα οι πράξεις αυτές.

- Επεκτείνονται και στην περίπτωση μερικής διάσπασης οι αφορολόγητες εκτπώσεις και τα αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί από εισφέρουσες ΑΕ ή ΕΠΕ

- Το κοινό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για συγχωνεύσεις, διασπάσεις και ανταλλαγές μετοχών μεταξύ εταιρειών δύο ή περισσοτέρων κρατών μελών, επεκτείνεται και στις περιπτώσεις της μερικής διάσπασης και μεταφοράς της καταστατικής έδρας.

- Μειώνεται σταδιακά από 25% σε 10% το προβλεπόμενο ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής μιας εταιρείας (λήπτριας) στο κεφάλαιο άλλης εταιρείας (εισφέρουσας), προκειμένου η υπεραξία που δημιουργείται υπέρ της πρώτης εταιρείας κατά τη συγχώνευση, διάσπαση, μερική διάσπαση ή εισφορά ενεργητικού, η οποία οφείλεται στην ακύρωση της συμμετοχής της στο κεφάλαιο της εισφέρουσας εταιρείας να μην υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα κατά το χρόνο που λαμβάνουν χώρα οι πράξεις αυτές. Συγκεκριμένα το ποσοστό μειώνεται από 25% σε 15% από 1\1\2007 - 31\12\2008 και περαιτέρω στο 10% από 1\1\2009 και μετά

-Σε περίπτωση χαρακτηρισμού της εισφέρουσας ή αποκτώμενης εταιρείας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.