ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bαρουφάκης στους FT: Δεν ζητάμε διαγραφή αλλά ανταλλαγή χρέους

23:20 - 02 Φεβ 2015 | Οικονομία
Bαρουφάκης στους FT: Δεν ζητάμε διαγραφή αλλά ανταλλαγή χρέους
Νερό στο κρασί της..., ρίχνει η κυβέρνηση όσον αφορά το ζήτημα της απομείωσης  του ελληνικού χρέους, με τον Γιάννη Βαρουφάκη, με δήλωσή του στους Financial Times, να τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον τη διαγραφή χρέους, αλλά την ελάφρυνση του,  μέσω της ανταλλαγής του,   με νέα ομόλογα.  

Συγκεκριμένα ο  κ. Βαρουφάκη τόνισε  ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει κούρεμα στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ, αλλά ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» που θα βασίζεται σε δύο νέους  τύπους  ομολόγων.


Ο πρώτος τύπος, θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, που χαρακτήρισε ως «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetual bonds), θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Σύμφωνα με τον ίδιο η νέα πρόταση θα είναι μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του χρέους» η οποία θα αποφεύγει την χρήση απαγορευμένων όρων για τους Ευρωπαίους εταίρους και ιδιαίτερα για την Γερμανία, όπως «κούρεμα» χρέους,   γιατί ακούγεται στους φορολογούμενους ως μια άμεση ζημία. 

 

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανέφερε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1-1,5% του ΑΕΠ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες.

Στο άρθρο τους που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας, οι Financial Times επισημαίνουν πως πλέον η νέα ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε τις προτάσεις της στους δανειστές της από τους οποίους πλέον ζητά ανταλλαγή του χρέους.

 

Διευκρινιστική δήλωση Γ. Βαρουφάκη


Αργά το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από το δημοσίευση του άρθρου των F.T., ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προέβη σε διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τις προτάσεις του, στην οποία έκανε λογο για λόγο για εσφαλμένες ερμηνείες. Ο ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση, θα κάνει ότι χρειστεί προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τη «χρεοδουλοπαροικία» καθώς και ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γίνει πραγματικά βιώσιμο.


Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βαρουφάκη έχει ως εξής: Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει: «Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».


Επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο


Τη Δευτέρα ο Γιάννης Βαρουφάκης, είχε επαφές και με ξένους επεδυτές.


Στην πρώτη συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης συνομίλησε με 14 εκπροσώπους επενδυτικών funds.

Σύμφωνα με πληροφορίες τους εξήγησε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την κρατικοποίηση τραπεζών ενώ αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι αυτές θα γίνουν αλλά με διαφορετικά κριτήρια.


Το βράδυ ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με άλλη ομάδα 100 επενδυτών από το City του Λονδίνου.



Τελευταία τροποποίηση στις 01:49 - 03 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.