ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τετ α τετ Βαρουφάκη με funds στο Λονδίνο

10:52 - 03 Φεβ 2015 | Οικονομία
Τετ α τετ Βαρουφάκη με funds στο Λονδίνο
Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση που είχε με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα στο City του Λονδίνου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που έγινε μετά την παρουσία του Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μηλιού τον περασμένο Νοέμβριο στην Βρετανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter.gr τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών οίκων που επενδύουν στην Ελλάδα σε ομόλογα και μετοχές έφυγαν με καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης.

 

 «Αναφέρθηκαν σωστά και τεκμηριωμένα πράγματα, ο υπουργός ήταν λογικός σε όσα είπε και έδειξε κατανόηση» ανέφερε στο Reporter.gr αρμόδια πηγή που συμμετείχε στη συζήτηση. «το θετικό είναι ότι το σενάριο πανικού απομακρύνεται, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει πολύ δουλειά σε σειρά τομέων ώστε να διαμορφωθεί μια νέα συμφωνία» τόνισε, εκφράζοντας πάντως την ανησυχία το περιβάλλον θα παραμείνει νευρικό μέχρι τον Ιούνιο που κατά τα όσα λέγονται θα υπάρξει καταληκτική συμφωνία για την πορεία της οικονομίας.

 

 «Δεν υπάρχει περίγραμμα συμφωνίας ακόμη αλλά ισχυρή διάθεση να τα βρεθεί λύση. Το θετικό είναι ότι η νέα ηγεσία έδειξε ότι δεν είναι ανυποχώρητη και σκληρή» συμπλήρωσε.
 
Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε ότι θα εξετάζονται κατά περίπτωση (case by case).
 
«Αυτή η κυβέρνηση θέλει να διαβεβαιώσει τους ξένους επενδυτές ότι θα βρουν απέναντί τους ανοικτό πνεύμα» ανέφερε πάντως σε συνέντευξή του στη Le Monde ο Γιάννης Βαρουφάκης. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι «εν μέσω μίας κρίσης αποπληθωρισμού, δεν είναι πολύ έξυπνο να πουλήσει κανείς τα οικογενειακά κοσμήματα για ψίχουλα.

 

Είναι περισσότερο σώφρον να αναπτύξουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους για να αυξήσουμε την αξία τους χρησιμοποιώντας έξυπνα μέσα χρηματοδότησης για να ενισχύσουμε την οικονομία μας» εξηγεί τονίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι συνετή η ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί».

 

Φέρνοντας ως παράδειγμα τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει ότι «οι επενδύσεις αυτές (της Cosco) είναι πολύ θετικές για την Ελλάδα».

 

Σε γενικότερη βάση, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δηλώνει πως θεωρεί «τις ξένες επενδύσεις, και κυρίως τις κινεζικές, σημαντική πηγή ελπίδας για τη βελτίωση των υποδομών μας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας».
 
Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.