ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ed Balls: Η Γερμανία πρέπει να χαλαρώσει την επιμονή στη λιτότητα

16:30 - 04 Φεβ 2015 | Οικονομία
Ed Balls: Η Γερμανία πρέπει να χαλαρώσει την επιμονή στη λιτότητα
Η Γερμανία πρέπει να χαλαρώσει την επιμονή της στην λιτότητα και να τονώσει την εγχώρια ζήτηση, ώστε χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, να μπορέσουν να οδηγηθούν στην έξοδο από την κρίση, τόνισε ο άνθρωπος που μπορεί να είναι ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας μετά από τις εκλογές του Μαΐου, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Στην Βρετανία, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Ed Balls, δήλωσε ακόμη πως η προγραμματισμένη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την θέση της χώρας στην ΕΕ, είναι το μεγαλύτερο ρίσκο για την οικονομία της Βρετανίας.

 

Ο Balls, ο άνθρωπος που βοήθησε ώστε η Βρετανία να μην ενταχθεί στην ευρωζώνη υπό τον προηγούμενο πρωθυπουργό των Εργατικών, Tony Blair, δήλωσε πως η ευρωζώνη έχει μετακινηθεί από την κρίση σε μια «χρόνια φάση».

 

Η Γερμανία είχε δίκιο που πίεζε να τεθούν ξεκάθαροι κανόνες για τις κυβερνητικές δαπάνες και τον δανεισμό. «Αλλά οι κανόνες πρέπει να φέρνουν αποτελέσματα και να είναι δίκαιοι για όλους, και υπάρχουν κάποιες προκλήσεις εδώ», τόνισε μιλώντας στο Reuters.

 

ed balls

 

«Η χώρα που έχει ξεκάθαρα την ικανότητα να συμβάλει περισσότερο από την πλευρά της εγχώριας ζήτησης, είναι η Γερμανία και νομίζω πως η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά της και να κάνει περισσότερα από ό,τι έκανε στο παρελθόν, εάν θέλει να πετύχει».

 

Σε μια μετρημένη κριτική της επιμονής της Καγκελαρίου Angela Merkel στην λιτότητα στην ευρωζώνη και στην αυστηρή εστίαση στο να μειωθεί το γερμανικό έλλειμμα, ο Balls επανέλαβε τις δηλώσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ αλλά και από κάποιους μεγάλους επενδυτές, που καλούν το Βερολίνο να κάνει περισσότερα.

 

Πρόσθεσε ακόμη ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η ευρωζώνη θα ευημερήσουν εάν η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης επιμένει σε πολιτικές που οδήγησαν την ευρωζώνη σε αποπληθωρισμό. «Δεν θεωρώ ότι οι οικονομίες του Βορρά μπορούν απλώς να κοιτάξουν προς το Νότο και να πουν: είναι στο χέρι σας. Η εστίαση στις μεταρρυθμίσεις, τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ανά την ευρωζώνη, είναι σημαντικές, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φέρουν σχετική προσαρμογή εντός της ευρωζώνης, εάν επικρατεί περιβάλλον αποπληθωρισμού».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:42 - 04 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.