ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα πάω ως «yes man» στις Βρυξέλλες

17:10 - 09 Φεβ 2015 | Οικονομία
Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα πάω ως «yes man» στις Βρυξέλλες
Στη γραμμή που χάραξε εξαρχής η κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Βαρουφάκης,  στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων, στη Βουλή,  δήλωσε ότι πάει στο Eurogroup της Τετάρτης,  με στόχο να διαπραγματευτεί μια συμφωνία γέφυρα σεβόμενος τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας, αλλά όχι ως «yes man».

Αν το φάρμακο που μας δίνουν οι ευρωπαίοι εταίροι ήταν πικρό αλλά θεραπευτικό, θα το έπινα το πικρό ποτήρι, αλλά δεν είναι έτσι, το φάρμακο είναι τοξικό, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από τη Βουλή, σε μια ομιλία που προσπάθησε να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους, αλλά και την Αντιπολίτευση.


«Επιτέλους, κάποιος πρέπει να πει όχι. Έπεσε πάλι στη μικρή Ελλάδα ο κλήρος να πει όχι. Το ‘χει φαίνεται η μοίρα μας», υπογράμμισε  και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό και θα προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.


Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, τόνισε ότι στη συνάντηση  που θα έχει την Τετάρτη, με τον  επικεφαλής του ΟΟΣΑ,  Μιγκέλ Άνχελ Γκουρία θα υπάρξει συζητήσει για την  κατάρτιση ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων που σε αυτές θα προστεθούν  το 70% των δεσμεύσεων του μνημονίου με το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει  αντίρρηση για την εφαρμογή τους, αλλά  θα αφαιρεθούν το 30% των μέτρων που έχουν υπάρξει και τα θεωρούμε απαράδεκτα. 


«Να καταστρώσουμε μαζί το σχέδιο ανθρωπιστικής κρίσης. Και τέλος, τρόικα τέλος, όπως αποδέχθηκαν και οι δανειστές μας. Όταν λέω τρόικα δεν εννοώ τους τρεις θεσμούς που μετέχουμε. Εννοούμε το κλιμάκιο τεχνοκρατών που έρχεται εδώ με αποικιοκρατική λογική. Και αυτό τελείωσε», τόνισε.


Πάντως παραδέχθηκε τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται για παράταση του προγράμματος που -όπως είπε- κεκλεισμένων των θυρών και των μικροφώνων ακόμη και η τρόικα παραδέχεται ότι δεν αποδίδει. Ήρθε η ώρα ό,τι λέγεται με μικρόφωνα κλειστά, να ειπωθεί και με μικρόφωνα ανοιχτά, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.


Επίσης, επανέλαβε ότι η  κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευθεί με την τρόικα, διευκρινίζοντας πως δεν αναφέρεται στους τρεις θεσμούς – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – στους οποίους ανήκει η Ελλάδα, αλλά στο κλιμάκιο των τεχνοκρατών που, όπως είπε, έρχεται με αποικιακή συμπεριφορά και δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται τη φύση του προγράμματος. «Τρόικα τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.


Ως προς τις ελληνικές προτάσεις ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η δέσμευση που έχουμε για το τρέχον πρόγραμμα σεβαστή. Υπάρχει όμως και νέα λαϊκή εντολή για αμφισβήτηση προγράμματος και αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Πως παντρεύονται αυτές οι δύο λογικές; Η δική μας πρόταση είναι η εξής: ούτε θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα ούτε εσείς θα απαιτήσετε την εφαρμογή του σαν να μην έγιναν εκλογές».


«Η λαϊκή εντολή δεν μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε του κεφαλιού μας. Έχουμε άλλες 18 λαϊκές εντολές», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και συνέχισε: «όμως μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε μερικές εβδομάδες να καταθέσουμε τις προτάσεις μας Ζητάμε χρόνο να καταθέσουμε προτάσεις και η δική μας εντολή έχει την ίδια αξία και δυναμική όπως των υπολοίπων».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:15 - 09 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.