ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας

18:14 - 10 Φεβ 2015 | Οικονομία
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις και οι παρασκηνιακές επαφές, μεταξύ Ευρώπης και κυβέρνησης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία.

Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας,  είχε δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  που  έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας ανάμεσα σε Αθήνα και τους Ευρωπαίους εταίρους.

 

Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη η λύση, αλλά είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.


Η  επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών, έγινε σε καλό κλίμα και με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ενώ σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου, επιβεβαιώνει ότι - παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές επιλέγουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους - «το πρόγραμμα - γέφυρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου» που ζητά η κυβέρνηση «είναι πλέον πάνω στο τραπέζι».


Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη «είτε ονομαστεί πρόγραμμα - γέφυρα, είτε ονομαστεί ‘‘παράταση’’, προκειμένου να περάσει από τα κοινοβούλια κάθε χώρας, αυτό που έχει σημασία είναι να περιλαμβάνει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς».

Το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες, αποκάλυψε ότι η Κομισιόν  θα καταθέσει στο αυριανό Eurogroup, σχέδιο εξάμηνης παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος για την Ελλάδα στο οποίο θα προτείνει και την αναδιοργάνωση της τρόικας.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο του Deustche Boerse, η Επιτροπή θα προτείνει μειωμένο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, στο ύψος του 1,5% έως 2%, ενώ στο σχετικό δημοσίευμα σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ξανά ως εχέγγυα (collaterals) τα ελληνικά ομόλογα εάν επιτευχθεί συμφωνία. 


Τελικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών του ευρώ στις 16 Φεβρουαρίου, γεγονός που επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία τόνισε ότι οι προσδοκίες για οριστική συμφωνία με την Αθήνα αυτή την εβδομάδα, είναι χαμηλές.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ελλάδα είναι εντατικές και το μόνο σχέδιο για το οποίο εργάζεται η ΕΕ είναι -όπως σημείωνει-  η «παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».


Σήμερα Τρίτη ο Αλέξης. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζ. Πιτέλα, τον οποίο και ευχαρίστησε για την στήριξή του στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. 


Ο κ. Πιτέλα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι είχε επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι, τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβί και άλλους αξιωματούχους στους οποίους τόνισε την ανάγκη για μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.


Στο πλαίσιο των μαραθώνιων διαβουλεύσεων,  ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης, μετέβη στις Βρυξέλλες  προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για το έκτακτο Eurogroup.

 
Ο κ. Χουλιαράκης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Euroworking Group και της Κομισιόν επεξεργάζονται το κείμενο της τεχνικής πρότασης που θα κατατεθεί στο Eurogroup προς συζήτηση και το οποίο θα προβλέπει α) το πρόγραμμα-γέφυρα, β) τον τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για όσο διαρκεί αυτό, και γ) τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Ελλάδα στο διάστημα έως το νέο πρόγραμμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:03 - 10 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.