ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Ναι στην συνεργασία με ΟΟΣΑ, αλλά με νέο τρόπο

13:27 - 11 Φεβ 2015 | Οικονομία
Τσίπρας: Ναι στην συνεργασία με ΟΟΣΑ, αλλά με νέο τρόπο
Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα γίνει «όχι με βάση το προηγούμενο της λεγομενης "εργαλειοθήκης"», αλλά με βάση την εντολή που έδωσε στην κυβέρνηση ο λαός και το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε κατά την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Angel Gurria.  

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, ανακοίνωσε τη δημιουργία κοινής μόνιμης επιτροπής συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την κατάρτιση ενός Συμφώνου για την Ανάπτυξη, με στόχο την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. 

Κατά την κοινή συνέντευη Τύπου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με τον ΟΟΣΑ προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις «με κοινωνικό πρόσωπο», με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, κάτι που -όπως είπε- εκτός από πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης είναι και πράξη αλληλεγγύης προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. «Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά έχει ανάγκη η Ελλάδα, που δεν τόλμησαν να πραγματοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τους προκατόχους του ότι είχαν εξαρτήσεις με το παρελθον και δεσμεύσεις έναντι της οικονομικής ολιγαρχίας.

O κ. Τσίπρας θέλησε να διευκρινίσει ότι η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα γίνει «όχι με βάση το προηγούμενο της λεγόμενης "εργαλειοθήκης"», αλλά με βάση την εντολή που έδωσε στην κυβέρνηση ο λαός και το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε κατά την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

 

Ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, από τη μεριά του δήλωσε χαρακτηριστικά πως "Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε", διευκρινίζοντας πως "Δεν ήρθαμε να σας υποδείξουμε τι πρέπει να πράξετε".  «Εμείς συνομιλούμε με την ελληνική κυβέρνηση και την ενημερώνουμε για το τι κάνουν άλλες χώρες» είπε ο κ. Gurria. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Ελλάδα και να εργαστούμε για την Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος και υπογράμμισε πως οι Ελληνες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ομάδες συμφερόντων που αντιστέκονται στις αλλαγές σε όλες τις χώρες.

"Η ελληνική κρίση παρήγαγε χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, αυξανόμενη ανισότητα και επιδείνωση της εμπιστοσύνης. Μπορείτε να βασίζεστε στον ΟΟΣΑ για να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις", τόνισε ο κ. Gurria, σημειώνοντας πάντως ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν από την μία μέρα στην άλλη. Αρνήθηκε ότι θα έχει ρόλο επιβλέποντα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν επιθυμούμε να αναλάβουμε νέους ρόλους".

O Πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι η σημερινή συνάντηση με τον κ. Gurria μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας σχέσης ανάμεσα στον ΟΟΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Gurria είναι ο πιο χρήσιμος άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη, γιατί το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:55 - 11 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.