ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με σχέδιο Γκαλμπρέϊθ η Ελλάδα στο Eurogroup

18:59 - 11 Φεβ 2015 | Οικονομία
Με σχέδιο Γκαλμπρέϊθ η Ελλάδα στο Eurogroup
Ακούγοντας κανείς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητά τις τελευταίες ημέρες από τη Βουλή στερεότυπα «μια πολιτική λύση» για το ασήκωτο χρέος της χώρας, θα δυσκολευόταν ίσως να καταλάβει ότι πίσω από αυτήν την επίμονη αξίωση βρίσκονται οι απόψεις και οι υποδείξεις του Τζέϊμς Γκαλμπρέϊθ γιου του Τζον Κένεθ Γκαλμπρέϊθ, ενός εκ των κορυφαίων Αμερικανών κεϋνσιανών οικονομολόγων.

Για όσους γνωρίζουν ωστόσο τις άριστες σχέσεις του με την Ελλάδα- φίλος οικογενειακός παλαιόθεν, όπως και ο πατέρας του με τον πολιτικό οίκο των Παπανδρέου- και τις ρεαλιστικές απόψεις που κατά καιρούς διατυπώνει για την δεινή κρίση, δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι βρέθηκε στο ίδιο αεροπλάνο με τον Γιάννη Βαρουφάκη συνοδεύοντας τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup.

 

Ποιος είναι ο αμερικάνος φίλος

 

Με τον κ. Βαρουφάκη άλλωστε και τον έτερο συνάδελφό τους Στιούαρτ Χόλαντ, έχουν συγγράψει το βιβλίο που παρουσιάστηκε και στην Αθήνα παρουσία και των τριών με τίτλο «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ».

 

Στα 60 του χρόνια ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ είναι καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Τέξας, μέλος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων, ενώ έχει υπηρετήσει κατά καιρούς σε καίριες κυβερνητικές θέσεις, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και αλλού. Ταυτόχρονα, αρθρογραφεί στις εγκυρότερες διεθνώς εφημερίδες όπως οι New York Times και η Wall Street Journal.

 

Η λιτότητα είναι πολιτική

 

Στον πυρήνα των απόψεών του που υπερασπίζεται σθεναρά, βρίσκεται η θεμελιώδης διαπίστωση ότι η επιβολή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής και δεν σχετίζονται με την Οικονομία. Υποστηρίζει από καιρό μάλιστα, ότι η δημοσιονομική σκληρότητα που εφαρμόστηκε είχε χαρακτήρα παραδειγματικής τιμωρίας προκειμένου να συνετιστεί ο Ευρωπαϊκός Νότος και να πειθαρχήσει στο Γερμανικό υπόδειγμα λιτότητας.

 

Ο κ. Γκαλμπρέϊθ, έχει συμβουλέψει την ελληνική κυβέρνηση να απαγκιστρωθεί από το αίτημα για νέα βοήθεια, κάτι άλλωστε που έκανε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός, όταν διακήρυξε εμφατικά «δεν ζητάμε νέα δάνεια». Πρότεινε αντιθέτως στον κ. Τσίπρα να διαπραγματευθεί συστηματικά με το Βορρά και να προτάξει τον κίνδυνο που απειλεί ευθέως την ανολοκλήρωτη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική από τη συνέχιση αυτών των πολιτικών.

 

Τι προβλέπει η «Νέα Συμφωνία»

 

Στο ίδιο μήκος, εισηγήθηκε την ανάγκη να αναδειχθούν οι κλασσικές ευρωπαϊκές αξίες, οι θεσμοί και οι πολιτικές που έκαναν κάποτε ελκυστικότερη για τους ευρωπαϊκούς λαούς την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του αντίστοιχου ευρωπαϊκού ταμείου προκειμένου να ανακάμψει η πιστωτική επέκταση.

 

Κινούμενος στα νερά του ρεαλισμού και της μετριοπάθειας, ο κ. Γκαλμπρέϊθ, εκτιμά πως η «Νέα Συμφωνία» για την οποία κάνει συνεχώς λόγο ο Α. Τσίπρας, είναι επείγουσα προτεραιότητα για να μην εκραγεί η χώρα και στη βάση της βρίσκεται η ιδέα για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, εκτός του «τοξικού ΤΧΣ», αλλά μέσω της ΕΚΤ με σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα να καταστήσει το χρέος της διαχειρίσιμο. Θα χρειαστούν όμως την ίδια στιγμή και υπό συνθήκες άκρως πιεστικές, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα ξαναβάλουν την Οικονομία σε κίνηση και συνεπώς και την φορολογική ικανότητα του κράτους.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 19:17 - 11 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.