ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Λευκός καπνός" από τις Βρυξέλλες

21:06 - 12 Φεβ 2015 | Οικονομία
"Λευκός καπνός" από τις Βρυξέλλες
Θετικά είναι από τα μηνύματα που έρχονται από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες, αναφέρουν , ότι Ελλάδα και ΕΕ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, το κλίμα που επικρατεί στη Σύνοδο Κορυφής είναι θετικό για την Ελλάδα, ενώ διάχυτη είναι η αισιοδοξία, ότι αναμένονται ακόμα καλύτερα νέα.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου στις 20:30 ο Πάνος Καμμένος έγραψε στο twitter «Πριν από λίγο στις Βρυξέλλες η σταθερή στάση της κυβέρνησης το μήνυμα των πολιτών της Ευρώπης και η ομοψυχία των Ελλήνων έφερε την δικαίωση».

Τα πρώτα σήματα για την αλλαγή του κλίματος προήλθαν από νωρίς, όταν στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμφώνησε στην επανέναρξη των συνομιλιών,  ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας προκειμένου να οικοδομηθεί η βάση για την επίτευξη συμφωνίας στην ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου.

Την συμφωνία επιβεβαίωσε, η εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ και όπως είπε στόχος είναι να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης για να διευκολυνθεί η συνεδρίαση του Εurogroup, της Δευτέρας.

Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες από την πλευρά τους επιβεβαίωσαν την συμφωνία, σημειώνοντας ότι η δήλωση του κ. Ντάισενμπλουμ αποτελεί θετικό βήμα.

Σε άτυπη ενημέρωση του Μαξίμου,  τονίζεται ότι σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας που διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και το χθεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup, διαψεύδονται αφού η κυβέρνηση και δεν υπέγραψε και καμία καταστροφή δεν επήλθε.


Στην ίδια ενημέρωση η κυβέρνηση τονίζει ότι η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup.


«Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» κατέληγαν.

Όπως τονίζουν τα ξένα δίκτυα οι  συνομιλίες θα ξεκινήσουν το πιθανότερο αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες και  το βάρος της διαπραγμάτευσης για την ελληνική πλευρά θα σηκώσει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, που θα πλαισιώνεται και από την ομάδα της Lazard που έχει προσληφθεί σε ρόλο συμβούλου για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες  θα επιχειρηθεί έως τη Δευτέρα, να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο του προγράμματος –γέφυρα, μέρος του οποίου αποτελεί το νέο «Συμβόλαιο» (ή όπως αλλιώς αποκαλείται) με συστατικά 70% από τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου  και 30% μεταρρυθμίσεις με ελληνική σφραγίδα σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, τόνιζαν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί επιτυχία, σε σχέση με το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, στο Eurogroup της Τετάρτης

«Είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το σημείο που βρισκόμασταν την Τετάρτη. Θέτει στόχο για συμφωνία τη Δευτέρα», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.


Η κίνηση δεν μπορεί να θεωρηθεί πάντως, κεραυνός εν αιθρία, καθώς  κύκλοι της κυβέρνησης νωρίτερα επιβεβαίωναν την κινητοποίηση από την πλευρά των εταίρων, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία για το κρίσιμο Eurogroup.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:09 - 12 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.