ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Schaeuble: Δε βλέπει σήμερα συμφωνία- "Παίζει πόκερ η ελληνική κυβέρνηση"

12:11 - 16 Φεβ 2015 | Οικονομία
Schaeuble: Δε βλέπει σήμερα συμφωνία- "Παίζει πόκερ η ελληνική κυβέρνηση"
Απαισιόδοξος ως προς την εξεύρευση λύσης για την Ελλάδα.- "Λυπάμαι τους Έλληνες. Ψήφισαν μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται προς το παρόν ανεύθυνα".

 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup, εξέφρασε σκεπτικισμό για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης στις Βρυξέλλες. Μιλώντας στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (Deutschlandfunk), κι όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ο κ. Schaeuble τόνισε ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο προς την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της. 

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  δεν θέλει να συνεχίσει την πορεία αυτή και αντ΄ αυτού προσβάλει εκείνους που την βοήθησαν τα τελευταία χρόνια, «Λυπάμαι τους Έλληνες. Ψήφισαν μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται προς το παρόν ανεύθυνα», σχολίασε ο W. Schaeuble. «Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Schaeuble και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

Παράλληλα, τόνισε ότι κανείς δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει όμως να εκπληρώσει «το ελάχιστο των απαιτήσεων» (the minimum of the claims) για να ανταποκριθεί σε όσα αξιώνει η ίδια, αλλά και ο ελληνικός πληθυσμός. Και τον λογαριασμό δεν μπορούν να τον πληρώνουν πάντα οι άλλοι, είπε ο κ. Schaeuble. Για να λάβει η Ελλάδα περαιτέρω βοήθεια από τους εταίρους θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για το πώς θα αυξήσει τα έσοδά της. 

Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, χθες το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη διαμεσολάβησή του στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ Αθήνας και ευρωπαίων εταίρων.

"Ο Juncker θα καταβάλει ύστατη προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος υπό πολύ δύσκολες συνθήκες", δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:28 - 16 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.