ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα ζητά παράταση της χρηματοδότησης -Θετικός ο Juncker

21:07 - 17 Φεβ 2015 | Οικονομία
Η Ελλάδα ζητά παράταση της χρηματοδότησης -Θετικός ο Juncker
Η Αθήνα θα ζητήσει μια παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες», δήλωσε χθες το βράδυ στο ZDF, ο Γιάνης Βαρουφάκης. Εργαζόμαστε για μια επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα με τον επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Wiwo, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, η παράταση θα καλύπτει το διάστημα μέχρι το καλοκαίρι.    

Αποδέκτης του σχετικού αιτήματος θα είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συγκληθεί Eurogroup στα τέλη της εβδομάδας.

Από την ελληνική πλευρά εξηγούν ότι μιλούν για παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι του «προγράμματος».

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος / μνημονίου. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα / μνημόνιο» αναφέρουν συγκεκριμένα κυβερνητικοί κύκλοι.

Η πρόταση αναμένεται να ζητά παράταση μέχρι τον Αύγουστο, με αντάλλαγμα τη δέσμευση ότι δε θα ληφθούν μέτρα που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις.

Μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Γιάνης Βαρουφάκης, είπε χθες αργά το βράδυ, από τις Βρυξέλλες: «Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Γι αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  πάντως δήλωσε στον σταθμό ARD, πως περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση δεσμευτικές και αξιόπιστες προτάσεις, τονίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα έχει καταγράψει πρόοδο με το υφιστάμενο πρόγραμμα και πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι ή να καταθέσει μια καλύτερη λύση.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε ούτε καν την αρχή μιας απάντησης σε αυτό», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Ουσιαστικά η υποβολλή του αιτήματος, είναι μια κίνηση τακτικής στο σκληρό πόκερ που είναι σε εξέλιξη από την Δευτέρα, ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο. Η Αθήνα με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί και επισήμως να διαχωρίσει το πρόγραμμα από τη δανειακή σύμβαση και να αναγκάσει σε αντίδραση το Eurogroup. 
Ωστόσο με δεδομένη τη θέση της ευρωομάδας ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο ενδιαφέρον έχει να καταγραφεί η απάντηση αλλά και το αιτιολογικό της.


Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:21 - 18 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.