ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλειστηριασμοί: Oι προυπόθεσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

10:55 - 18 Φεβ 2015 | Οικονομία
Πλειστηριασμοί: Oι προυπόθεσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Η χρονική διάρκεια της προστασίας θα εκτείνεται, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ενώ αναμένεται να μπαίνουν και κάποια σχετικά κριτήρια.

 

Νομοθετική ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας  από τους πλειστηριασμούς αναμένεται να καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή την Πέμπτη. Ήδη από την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέταξε στις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τη ρύθμιση για την προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, όπως είχε δεσμευτεί και προεκλογικά.

Το κείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε τελικό στάδιο επεξεργασίας. Ωστόσο τελεί και υπό την αίρεση των εξελίξεων στις Βρυξέλλες καθώς εάν τελικά «περπατήσει» μια συμφωνία με τους εταίρους στη βάση του κειμένου Μοσκοβισί θα πρέπει η ελληνική πλευρά να το συνυπολογίσει στην σύνταξη του κειμένου. Άλλωστε έχει δεσμευτεί ότι θα αποστεί από μονομερείς ενέργειες που έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, εάν υπάρξει συμφωνία. Βέβαια η ρύθμιση δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα αλλά επηρεάζει την πορεία εξυγίανσης των τραπεζών. Γι΄ αυτό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην υπάρχει μεγάλη χρονική έκταση του μέτρου (μέχρι τον Αύγουστο) ώστε να συμπίπτει με την μεταβατική περίοδο που ζητά η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιθυμεί να βάλει κριτήρια για το πάγωμα των πλειστηριασμών ώστε να καταδείξει ότι δεν θέλει να προσφέρει άκριτα αμνηστία. Αυτά έχουν να κάνουν με:

-ύψος συνολικής αξίας ακίνητης περιούσιας,

-ύψος ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και

- ύψος καταθέσεων.

Πρόθεση μάλιστα είναι να είναι κατά τι γενναιόδωρα σε σχέση με αυτά που ίσχυαν μέχρι το Δεκέμβρη.
Σημειώνεται ότι η διάταξη για την προστασία από πλειστηριασμούς που έληξε στον τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, προσδιόριζε ότι κάποιος απολάμβανε το ευεργέτημα εφόσον είχε αντικειμενική αξία για την πρώτη κατοικία στα 200.000 ευρω, οικογενειακό εισόδημα στα 35.000 ευρω για τετραμελή οικογένεια με προσαυξήσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τραπεζικές καταθέσεις μέχρι του ποσού των 15.000 ευρω και συνολική κινητή και ακίνητη περιούσια η οποία να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί προστασία στο 95% των δανειοληπτών που σήμερα βρίσκονται σε κίνδυνο. Στην νέα ρύθμιση σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος της ακίνητης περιούσιας του δανειολήπτη ενδέχεται να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του.
Πάντως το όλο θέμα εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια για διαχείριση των «κόκκινων δανείων». Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει δημιουργία ενός ενδιάμεσου δημόσιου φορέα διαχείρισής τους, που όμως απαιτεί την αξιοποίηση για το σκοπό αυτό την αξιοποίηση των χρημάτων του ΤΧΣ, αλλά και χρηματοδοτική κάλυψη από τον προϋπολογισμό. Αυτό όμως είναι «κόκκινο πανί» για του θεσμικούς εταίρους, που δεν επιθυμούν αλλαγή σκοπού για τα κεφάλαια του ΤΧΣ αλλά και δεν βλέπουν με καλό μάτι τον ενδιάμεσο φορέα που εκτιμούν ότι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Η άμεση, πάντως, νομοθέτηση για την πρώτη κατοικία έχει να κάνει με την στόχευση μα μη μείνει κανείς ακάλυπτος καθώς η όλη διαδικασία για τα κόκκινα δάνεια θα καθυστερήσει. Τέλος το υπουργείο Οικονομίας πρόκειται παράλληλα να καταθέσει και ρύθμιση για την απαγόρευση πώλησης στεγαστικών δανείων σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών, τα λεγόμενα distress funds.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:45 - 18 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.