ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμφιβολίες για τις δεσμεύσεις και αυστηρά μηνύματα από το Βερολίνο

17:59 - 25 Φεβ 2015 | Οικονομία
Αμφιβολίες για τις δεσμεύσεις και αυστηρά μηνύματα από το Βερολίνο
Αυστηρά μηνύματα στέλνει σήμερα στην ελληνική κυβέρνηση το Βερολίνο, λόγω ανησυχιών για το αν θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων εταίρων της.

Πιο συγκεκριμένα, με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR2, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι οι ομόλογοί του στην ευρωζώνη διατηρούν ακόμη αμφιβολίες για το κατά πόσο αξιόπιστες είναι στην πραγματικότητα οι πρόσφατες δεσμεύσεις της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις.

 

Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε την έγκριση της ελληνικής λίστας με τις μεταρρυθμίσεις ως μια «καθόλου εύκολη απόφαση». «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για εμάς, ούτε όμως και για την ελληνική κυβέρνηση καθώς στην προεκλογική της καμπάνια είχε πει στον λαό κάτι εντελώς διαφορετικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

 

«Το ερώτημα είναι τώρα ή μπορεί κανείς να πιστέψει τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή όχι. Στην Γερμανία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες, αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό», τόνισε ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος παρά τις επιφυλάξεις του προέτρεψε τους γερμανούς Βουλευτές να εγκρίνουν την τετράμηνη παράταση της συμφωνίας, η οποία τίθεται προς ψήφιση στην Bundestag την Παρασκευή.

 

«Μόνο όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, θα δοθούν χρήματα. Αν ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τότε θα μπορούν να λάβουν τα χρήματα που απομένουν. Αν δεν τις ολοκληρώσουν δεν θα υπάρξει καμία κατάθεση», τόνισε.

 

«Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουμε σε καμία περίπτωση συμφωνήσει νέες καταθέσεις, αλλά δώσαμε χρόνο στην Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί», επισήμανε ο Σόιμπλε.

 

Μέρκελ: «Ο δρόμος της Ελλάδας θα παραμείνει απαιτητικός»

 

Η συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος είναι ένα «σημείο εκκίνησης» των διαπραγματεύσεων με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Σουηδό πρωθυπουργό Stefan Lofven.

 

Η Μέρκελ τόνισε ότι και οι δυο πλευρές αποδείχθηκαν πρόθυμες για έναν συμβιβασμό.

«Καλωσορίζω το γεγονός ότι βρήκαμε ένα σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση. Αυτό είναι ευχάριστο», επεσήμανε.

«Τις τελευταίες μέρες καταφέραμε να δείξουμε ότι όλοι είμαστε ικανοί για συμβιβασμούς, κάτι που δεν είναι ασήμαντο, αν και απέχει από το να είναι τα πάντα», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη.

 

«Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο δρόμος της Ελλάδας θα παραμείνει απαιτητικός».

 

Ωστόσο, είπε πως, «αξίζει να παλέψει κανείς για αυτόν τον δρόμο διότι πρόκειται για το ευρώ».


Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της για τις ιδιωτικοποιήσεις


Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της να καθυστερήσει ή να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γέγκερ.

 

«Εάν η Ελλάδα έχει τέτοια πρόθεση, αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί σε στενή συνεργασία με την τρόικα», πρόσθσε ο ίδιος.

Παράλληλα, σημειώσε ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να συζητήσουμε για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης», προσθέτοντας ότι κάθε προσπάθεια να τεθεί ζήτημα «κουρέματος» του κρατικού χρέους της Ελλάδας είναι «σε λαθεμένη κατεύθυνση και ακατανόητη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.