ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγωνία για το χρηματοδοτικό κενό – Ούτε ευρώ πριν την αξιολόγηση διαμηνύει η Ευρώπη

19:24 - 25 Φεβ 2015 | Οικονομία
Αγωνία για το χρηματοδοτικό κενό – Ούτε ευρώ πριν την αξιολόγηση διαμηνύει η Ευρώπη
Ανυπέρβλητο εμπόδιο αποδεικνύεται προς το παρόν για την  κυβέρνηση η κάλυψη  του χρηματοδοτικού κενού, που προέκυψε μετά την συμφωνία για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης από το  Eurogroup. Αν και ανοιχτά δεν ομολογείται, η κυβέρνηση ανησυχεί, καθώς οι επιλογές της,  είναι άκρως περιορισμένες. Οι δυνατότητες περιορίζονται ακόμα περισσότερο και από το γεγονός ότι Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε,  διαμηνύουν προς την ελληνική πλευρά, ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα εκταμιευτεί προς την χώρα ούτε ένα ευρώ.

Το κενό αυτό, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ δημιουργείται διότι η συμφωνία στο Eurogroup δεν προβλέπει τίποτα για το πώς θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. 


Τόσο ο Μάρτιος όσο και ο Απρίλιος, είναι γεμάτοι από δανειακές υποχρεώσεις, με την κυβέρνηση να καλείται να καταβάλει τόκους , να αποπληρώσει  έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου αλλά και τις  δόσεις των δανείων που έχει χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 


Το ποσό που προκύπτει ότι πρέπει να καταβληθεί από τις αρχές Μαρτίου μέχρι το τέλος Απριλίου αγγίζει περίπου  τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων περίπου τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν στο ΔΝΤ και τα υπόλοιπα σε έντοκα γραμμάτια. 


Συγκεκριμένα η Ελλάδα έχει μπροστά της προς αποπληρωμή:

  • 6/3/2015  298.676.079,00       ΔΝΤ
  • 6/3/2015  1.400.000.000,00    Έντοκα γραμμάτια
  • 13/3/2015 336.010.589,00      ΔΝΤ
  • 13/3/2015 1.600.000.000,00   Έντοκα γραμμάτια
  • 16/3/2015 560.017.648,00      ΔΝΤ
  • 20/3/2015 336.010.589,00      ΔΝΤ
  • 20/3/2015 1.600.000.000,00   Έντοκα γραμμάτια
  • 9/4/2015  448.014.119,00       ΔΝΤ
  • 14/4/2015 1.400.000.000,00  Έντοκα γραμμάτια
  • 17/4/2015 1.000.000.000,00  Έντοκα γραμμάτια

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει και τα ταμειακά ελλείμματα τα οποία προκαλούνται από την υστέρηση των εσόδων.


Χαρακτηριστικό είναι ότι η υστέρηση εσόδων τον Ιανουάριο, άγγιξε το ένα δισ. ευρώ, με τις προβλέψεις να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες και για το μήνα Φεβρουάριο, αλλά και τους επόμενους μήνες.


Η Ελλάδα δεν έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά «σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο», ομολογεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, καθιστώντας σαφές ότι από σήμερα κιόλας ξεκινά αγώνας δρόμου γα την κάλυψή του χρηματοδοτικού κενού, ενώ σχετικές προτάσεις αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

 

Συμβούλιο του οικονομικού επιτελείου

Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος και σε συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.


Ο προβληματισμός για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ήταν διάχυτος με κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομίας να δηλώνει πως η χώρα μας θα αντιμετωπίσει αδυναμία πληρωμών, μέσα στο τετράμηνο, χωρίς χρηματοδότηση.


Το χρηματοδοτικό κενό απασχολεί την κυβέρνηση δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος της σύσκεψης και τόνισε ότι διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους και το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση για να καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση.


Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την υστέρηση των εσόδων σχολίασε ότι θα πρέπει να έχουμε υπομονή δύο με τρεις μήνες και δεν θα υπάρχει κενό.


Το πρόβλημα ωστόσο για την κυβέρνηση επιδεινώνεται από την στιγμή που ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύουν, ότι χρήματα από την δόση των 7,2 δισ. ευρώ που δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα, η Ελλάδα θα τα πάρει μόνο αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.


Οι λύσεις

Με αυτά τα δεδομένα η  κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές λύσεις και προτείνει ως λύση για την κάλυψη του κενού,  την αύξηση του  πλαφόν για την έκδοση εντόκων γραμματίων, που αυτή τη στιγμή έχει «πιάσει ταβάνι». Για να γίνει όμως υπέρβαση του ορίου των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, προϋποθέτει έγκριση από τους δανειστές και ειδικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα πρέπει να επιτρέψει και στις ελληνικές τράπεζες να καλύψουν αυτές τις εκδόσεις που θα γίνουν, αν γίνουν.


Δεύτερη εναλλακτική λύση είναι να ζητήσει η Αθήνα  να εκχωρηθούν  απευθείας τα  1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ,  από τα κέρδη των ομολόγων που παρακρατά η ΕΚΤ, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να γίνει συμψηφισμός με τα δάνεια που πρέπει να αποπληρώσουμε στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου


Μια άλλη πηγή ρευστότητας, θα μπορούσαν να είναι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα ανέφερε ότι «Η βραχυχρόνια αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων με αυτό τον τρόπο είναι μια συνήθης πρακτική, η οποία είναι προς όφελος των Ταμείων.


Εναλλακτικά μπορεί να ζητηθεί και η χρονική μετακύλιση κάποιων πληρωμών προς τους «θεσμούς», όπως του ΔΝΤ τον Μάρτιο ή της ΕΚΤ τον Απρίλιο, αλλά το πρόβλημα θα μεγεθύνεται και πάλι έως τον καλοκαίρι, καθώς θα πλησιάζουν τότε λήξεις ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων που θα πρέπει να πληρωθούν.

 
Για αυτό το λόγο ίσως και κυβερνητικοί κύκλοι της Γερμανίας, δηλώνουν ότι έως τον Ιούνιο, η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα ένα πακέτο διάσωσης, ύψους 20 δισ. ευρώ και τον  Βολφγκανγκ Σόιμπλε να τονίζει σχετικά: "Ποτέ μην λες ποτέ"


Το σίγουρο από σήμερα αλλά και  τις επόμενες ημέρες, παλαιές και νέες ιδέες  θα πέφτουν συνεχώς στο τραπέζι των συζητήσεων, με την ελπίδα κάποιες από αυτές  να οδηγήσουν σε λύση το αργότερο μέχρι την 6η Μαρτίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 26 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.