ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο σύστημα αυτοπεραίωσης για ένα εκατ. επαγγελματίες

18:49 - 28 Νοε 2006 | Οικονομία
Σε αλλαγή της διαδικασίας της αυτοπεραίωσης - μέτρο που επηρεάζει περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις- προχωράει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή, θα υπάρξει ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους ακόμη και στις επιχειρήσεις που έχουν «κλείσει» τα βιβλία τους με βάση τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.

Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, η διαδικασία των δειγματοληπτικών ελέγχων δεν θα είναι αυθαίρετη. Το σχετικό άρθρο στο νομοσχέδιο, θα προβλέπει ότι ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί με υπουργική απόφαση να καθορίζει τα κριτήρια βάση των οποίων θα γίνεται η επιλογή των υπό έλεγχο επιχειρήσεων.

Τα κριτήρια δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Ωστόσο, καταλυτικό ρόλο αναμένεται ότι θα παίζει ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους. Όσο υψηλότερος θα είναι ο μοναδικός συντελεστής που θα χρησιμοποιεί ο ελεύθερος επαγγελματίας ή η μικρομεσαία επιχείρηση, τόσο λιγότερες θα είναι οι πιθανότητες να υπαχθεί η επιχείρηση στο δείγμα των προς έλεγχο επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Ελεύθερος επαγγελματίας με μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους 50% δηλώνει έσοδα 50.000 ευρώ. Με το ισχύον καθεστώς, μπορεί να εμφανίσει καθαρά κέρδη 25.000 ευρώ και να κλείσει τα βιβλία του με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης χωρίς να κινδυνεύει να ελεγχθεί (σ.σ μοναδική περίπτωση είναι να βρουν στοιχεία για έκδοση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων εις βάρος του). Με το νέο καθεστώς θα υποχρεωθεί να δηλώσει περισσότερα κέρδη (π.χ 30 ή 35 χιλιάδες ευρώ) προκειμένου να αποφύγει την ένταξη στο δείγμα των δειγματοληπτικών ελέγχων.

Το νέο μέτρο θα ισχύσει για τα εισοδήματα από το 2006 και μετά. Για τις προηγούμενες οικονομικές χρήσεις (2005 και πίσω) το μέτρο της αυτοπεραίωσης θα ισχύσει με τη σημερινή του μορφή. Όσο για τις χρήσεις του 2000 και του 2001 που παρέμειναν «ανοικτές» με πρόσφατη τροπολογία στην Βουλή, προτεραιότητα θα δοθεί από τις ελεγκτικές αρχές στις εταιρείες για τις οποίες έχει ήδη παραγγελθεί τακτικός φορολογικός έλεγχος.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.