ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IBHS: Ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών πληροφορικής το 2014

14:41 - 27 Φεβ 2015 | Οικονομία
IBHS: Ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών πληροφορικής το 2014
Ο εγχώριος κλάδος της πληροφορικής εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε.

 

 

 

Σύμφωνα με τον Νικολαΐδη Αλέξη, Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst, η σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών της χώρας και η άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,8% το 2014 οδήγησε σε αύξηση των δαπανών για έργα πληροφορικής στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, θετικά συνέβαλε και η συμμετοχή των εταιρειών σε ορισμένα μεγάλα δημόσια έργα του ΕΣΠΑ, στα πλαίσια της ψηφιοποίησης διαφόρων υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά, η ευρύτερη αγορά εκτιμάται ότι αυξήθηκε σημαντικά κατά 4,3%, στα €1,66 δισ., με κυριότερο παράγοντα ανόδου να αποτελεί η επιτάχυνση στον τομέα του εξοπλισμού (+10,9%, στα €615 εκ.).

Ο τομέας των υπηρεσιών πληροφορικής «γύρισε» σε θετικό πρόσημο, με άνοδο 1,4% στα €798 εκ., ενώ η αξία αγοράς λογισμικού εκτιμάται ότι υποχώρησε περαιτέρω, κατά πολύ μικρότερο όμως βαθμό σε σχέση με το 2013 (-1%, στα €248 εκ.).

Η πτώση που υπέστη ο τομέας του software αποδίδεται κυρίως στην αγορά ιδιοπαραγόμενου λογισμικού που προορίζεται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας. Αντιθέτως, η ζήτηση για τυποποιημένο λογισμικό μαζικών χρήσεων σταθεροποιήθηκε.

Αναφορικά με την εξέλιξη του κλάδου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η IDC προβλέπει ότι ο ρυθμός ανόδου των υπηρεσιών πληροφορικής θα επιταχυνθεί σε 3,2% φέτος και 3,7% το επόμενο έτος, ενώ ο τομέας του λογισμικού θα σημειώσει μικρότερη άνοδο: 1% το 2015 και 1,9% το 2016.

plhroforiki01

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών το 2014, καθώς και η προκήρυξη και ανάθεση κάποιων σημαντικών έργων πληροφορικής δημιουργούν προϋποθέσεις για σταθεροποίηση της αγοράς. Εξάλλου, η ταχύτερη αξιοποίηση του υπόλοιπου μέρους των κονδυλίων του ΕΣΠΑ μπορεί να ενισχύσει τα έσοδα του κλάδου, ιδίως στον τομέα των ολοκληρωμένων λύσεων. Αναφορικά με τις εξελίξεις που προκύπτουν σε διεθνές επίπεδο, θα ήθελα να τονίσω τη μετάβαση από τις «παραδοσιακές» τεχνολογικές δαπάνες στις επενδύσεις στη λεγόμενη Third Platform αγορά, που περιλαμβάνει τομείς όπως Mobility και Big Data Analytics. Επομένως, ευνοημένες θα αποδειχθούν οι εταιρείες που παρακολουθούν διαρκώς το διεθνές περιβάλλον, εκπαιδεύουν ανάλογα το προσωπικό τους και προσαρμόζουν έγκαιρα το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών τους».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου
Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 468 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2013 εμφάνισε μικρή άνοδο κατά 1%, στα €896,85 εκ.
  • Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 30,5%, στα €118 εκ., ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε κέρδη €21,85 εκ., από ζημιές €44,22 εκ. το 2012.
  • Το περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ βελτιώθηκαν σε 12,4% και 3,2% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε στο 1 προς 1.
  • Το μέσο διάστημα είσπραξης Απαιτήσεων διαμορφώθηκε στους 6 μήνες.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.