ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως τα ΠΟΠ τυριά γίνονται μαϊμού

01:00 - 05 Μαρ 2015 | Οικονομία
Πως τα ΠΟΠ τυριά γίνονται μαϊμού
Επειδή ως γνωστόν ότι λάμπει δεν είναι χρυσός, έτσι λοιπόν και στα ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) τρόφιμα αυτά δηλαδή που έχουν κατοχυρωθεί με σφραγίδα γνησιότητας μπορεί να γίνουν διάφορες αλχημείες και να καταλήξουν σε επιτυχημένες (να είναι τόσο καλό που να μην το καταλάβεις δηλαδή) ή αποτυχημένες απομιμήσεις γνήσιων προϊόντων. Και όλα αυτά συμβαίνουν, επειδή δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος.
Από αυτές τις αλχημείες, λοιπόν, δεν εξαιρούνται ούτε τα τυροκομικά ακόμη και αν αυτά είναι η φέτα και η γραβιέρα. 
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση της φέτας έναντι της γραβιέρας οι παρανομίες είναι πολλές και εντοπίζονται στα εξής::
  1. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για την παραγωγή φέτας απαιτείται 70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο.  Νομοθεσία που, όμως, αρκετές φορές καταστρατηγείται. Συγκεκριμένα κατά την παραγωγή αυξάνεται το ποσοστό του κατσικίσιου γάλακτος εις βάρος του πρόβειου, καθώς το πρώτο είναι σημαντικά φθηνότερο από το δεύτερο. Το κατσικίσιο κοστίζει 60 λεπτά το κιλό, ενώ το πρόβειο 1 ευρώ το κιλό. Και ενώ η νοθεία αυτή δίνει και παίρνει στο εσωτερική αγορά δεν γίνεται όταν μιλάμε για εξαγωγές φέτας, καθώς στο εξωτερικό οι αρμόδιες αρχές ελέγχουν την γνησιότητα του προϊόντος (αν δηλαδή ισχύει το 70% πρόβειο-30% κατσικίσιο) . 

  2. Πωλείται λευκό τυρί ως φέτα (αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί κατά βάση στους τουριστικούς προορισμούς). Μόνο που το λευκό τυρί είναι αγελαδινό και άρα δεν έχει τη θεσμοθετημένη σύνθεση που πρέπει να έχει η παραγωγή της φέτας.

  3. Μέσα σε τενεκέδες γίνονται εισαγωγές φθηνής φέτας από την Ευρώπη -οι οποίες είναι παράνομες καθώς φέτα μπορεί να παράξει στην Ευρώπη μόνο η Ελλάδα - και βαφτίζονται ελληνικές. 

  4. Ελληνικές εταιρείες μέσω θυγατρικών που έχουν συστήσει στο εξωτερικό κόβουν από εδώ (την Ελλάδα δηλαδή) δελτίο αποστολής φέτας αλλά το προϊόν φεύγει από την εταιρεία που διατηρούν στο εξωτερικό (έχει δηλαδή παραχθεί στο εξωτερικό) και μάλιστα με το προϊόν να έχει την ελληνική βούλα. 
 
Εξίσου σημαντικές είναι και οι παρανομίες που γίνονται στην παρασκευή γραβιέρας:

1) Σύμφωνα και πάλι με την ελληνική νομοθεσία η σύνθεση της πρώτης ύλης που πρέπει να χρησιμοποιείται την παρασκευή γραβιέρας είναι 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο. Και σε αυτή την περίπτωση καταστρατηγούνται τα ποσοστά υπέρ του πρώτου που είναι φθηνότερο.

2) Κανείς δεν ελέγχει αν το αγελαδινό γάλα είναι πρώτη ύλη ή συμπύκνωμα αυτού -στο οποίο προστίθεται νερό και δίνει πολύ περισσότερη πρώτη ύλη- που όπως λέγεται γίνονται μεγάλες εισαγωγές λόγω της χρησιμοποίησής του στα γιαούρτια. 

3) Γίνονται εισαγωγές γραβιέρας από βαλκανικά κράτη και στα ελληνικά σύνορα βαφτίζεται ντόπια. 
 
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:37 - 04 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.