ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρά τις διαψεύσεις όλα δείχνουν τρίτο πακέτο

18:26 - 04 Μαρ 2015 | Οικονομία
Παρά τις διαψεύσεις όλα δείχνουν τρίτο πακέτο
Μπορεί η Γερμανία και η Ευρώπη σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων να διαψεύδει οποιαδήποτε συζήτηση για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στα πλαίσια μιας νέας συμφωνίας με την Αθήνα μέχρι τον Ιούνιο, αλλά οι ενδείξεις δείχνουν ότι η ΕΕ, και το έχει σκεφτεί και κάποια στιγμή θα ανοίξει από μόνη της τη συζήτηση για αυτό το θέμα.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή ξετυλίγοντας το μίτο της διαπραγμάτευσης.


Την Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, θα κάτσουν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup  και αναμένουν από τον Γιάννη Βαρουφάκη, να παρουσιάσει το πακέτο των έξι μεταρρυθμίσεων, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα πείσει την Ευρώπη, ότι μπορεί και θέλει να προχωρήσει στην αναμόρφωση της χώρας και την εκταμίευση εσόδων, με στόχο να λάβει μια υποδόση από τα 7.2 δις ευρώ που έχει λαμβάνει η χώρα από τα προηγούμενα συμφωνηθέντα προγράμματα.


Με το ταμείο μείον,  η κυβέρνηση αναμένει ως μάνα εξ ουρανού, μια έγκριση από το Eurogroup,  καθώς με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη για την παράταση της δανειακής σύμβασης η Ελλάδα έχει αποκλειστεί  από την χρηματοδότηση, των θεσμών.


Αποτέλεσμα, η εναγώνια προσπάθεια εξεύρεση λύσης για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών της χώρας με λογικές (αποθέματα ταμείων ), που δεν  λύνουν το πρόβλημα, μακροπρόθεσμα.


Σε αυτό βασίζεται και η Ευρώπη και με εφαρμόζοντας την τακτική της  πιστωτικής ασφυξίας, σπρώχνει την Ελλάδα, προς ένα νέο πακέτο που θα συνοδεύεται, από μια νέα συμφωνία, πιο ευέλικτη ίσως από τις προηγούμενες, αλλά με τους ίδιους δημοσιονομικούς όρους, των πλεονασματικών προϋπολογισμών, που θα επιτρέπουν την αποπληρωμή  τους χρέους.


Η κυβέρνηση προς ώρας, δεν θέλει να ακούει για τρίτο πακέτο ή για συνέχιση εφαρμογής των συμφωνηθέντων, καθώς θα έδειχνε αφερέγγυα προς τις προεκλογικές της υποσχέσεις.


Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των δυο πλευρών , που έχουν ενταθεί με στόχο μια πρώτη συμφωνία την Δευτέρα, το μόνο που συζητείται, είναι ένα και μόνο πράγμα. Κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε έσοδα για τον κρατικό κουρβανά.   


Κάθε άλλη συζήτηση προσκρούει όχι μόνο στην γερμανική αδιαλλαξία,  αλλά και στις επιφυλάξεις και των άλλων κρατών μελών που αρνούνται να μπουν στη λογική παροχής νέου πακέτου, προς την Ελλάδα, αφού μια τέτοια κίνηση θα συναντούσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των χωρών τους.


Γιούνκερ και Μέρκελ διαψεύδουν εκ νέου τον Λουίς ντε Γκουίντος

Για αυτό και την Τετάρτη Γιούνκερ και Γερμανία έσπευσαν να διαψεύσουν εκ νέου τον Ισπανό ΥΠΟΙΚ, που με νέες δηλώσεις του, τόνισε  ότι η Ευρώπη ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.


«Η Ευρώπη θα χρησιμοποιήσει τους επόμενους τέσσερις μήνες της παράτασης της ελληνικής διάσωσης ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση της Ελλάδας και τα επόμενα βήματά της, τα οποία θα είναι ένα τρίτο πακέτο διάσωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λουίς ντε Γκουίντος, εκτιμώντας ότι το «προκαταρκτικό εύρος» μιας νέας διάσωσης της Ελλάδας αγγίζει τα 30 με 50 δισ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσό, σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει ακόμα καθοριστεί.


Η δήλωσή του, κάνει το Βερολίνο,  να βγαίνει από… τα ρούχα του, αφού μετά τη μεγαλοπρεπή ήττα του κόμματος της Μέρκελ, στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου και την άνοδο των ευρωσκεπτιστών, που δεν θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, το μόνο που δεν θέλουν είναι να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, που μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα είχε στο εσωτερικό της χώρας.


Ας μην ξεχνάμε ότι και η κοινή γνώμη της χώρας, είναι κατά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και σε μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα.


Την Τετάρτη και μετά από συνάντηση που είχε επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ  Γιούνκερ, η Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε να διαψεύσει τον Ισπανό ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ότι η Γερμανία εστιάζει στο να ολοκληρωθεί επιτυχημένα το 2ο πρόγραμμα και να τηρηθούν οι συμφωνίες.


«Κάνουμε ότι μπορούμε  για να εξασφαλίσουμε ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένο. Πρέπει να υλοποιηθούν οι συμφωνίες και αυτό θα κριθεί από τους θεσμούς (σ.σ. σύμφωνα με την μετάφραση ανέφερε τη λέξη ‘τρόικα’). Σε αυτό θέλω να εστιάσω», απάντησε η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε ερώτηση για τις πληροφορίες που αναφέρονται σε ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα.


Νωρίτερα και η εκπρόσωπος του Βολφγκανγκ Σόιμπλε είχε σπεύσει επίσης να ξεκαθαρίσει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα συζητηθεί πακέτο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.


Ωστόσο, σημασία έχει η λέξη που χρησιμοποίησε ο «γεφυροποιός» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, 

«Είναι πρόωρο ( η λέξη που έχει σημασία) να μιλήσουμε για τρίτο πρόγραμμα», είπε προσθέτοντας ότι «αυτές οι εικασίες καλύτερα να αποφεύγονται». Συμπλήρωσε δε εναρμονιζόμενος πλήρως με την Μέρκελ ότι όλες οι πλευρές εστιάζουν στο πως στην εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup.


Και γιατί η λέξη πρόωρο έχει σημασία; 


Γιατί πρώτον δεν αποκλείει το τρίτο πακέτο και γιατί δεύτερον σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης στη βελγική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι ένα τρίτο πρόγραμμα μεσαίας ή μεγάλης διάρκειας με σημαντικό ποσό και όρους είναι αναπόφευκτο, προκειμένου να καθησυχάσουν οι αγορές και να υπάρξει ο χρόνος προετοιμασίας της κυβέρνησης για μια βιώσιμη έξοδο στις αγορές. 


Μάλιστα υπενθυμίζουν την ανακοίνωση του Εurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, στην οποία οι εταίροι δηλώνουν ότι παραμένουν δεσμευμένοι στη χορήγηση επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα, μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις. 

 
Η Ευρώπη ξέρει τις δυσκολίες της Αθήνας, όπως και ξέρει ότι ο χρόνος είναι σύμμαχό της.


Αν οι δύο πλευρές δεν τα βρούνε, ή ακόμα και αν τα βρούνε προσωρινά, το πιο πιθανόείναι  ότι το πρόβλημα της πιστωτικής ασφυξίας θα συνεχίζει να υφίσταται, και οι δυο πλευρές υπό το βλέμμα των αγορών, θα οδηγηθούν σε μια νέα συμφωνία και ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, που οι όροι θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές, αφού και η Ευρώπη πλέον έχει καταλάβει ότι μόνο με λιτότητα δεν βγαίνει το οποιοδήποτε πρόγραμμα.


Με μια προσωρινή συμφωνία, η οποία θα είναι το προοίμιο της τελικής  τον Ιούνιο και οι δυο πλευρές παίρνουν ανάσες. Όχι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές.


Αναλυτές υποστηρίζουν, ότι η χρυσή τομή θα βρεθεί παρά τις σκληρές δηλώσεις, το ζήτημα είναι να μην υπάρξουν ούτε αναταράξεις στις αγορές, αλλά και όλοι στο τέλος να είναι νικητές.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:53 - 05 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.