ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται περαίωση εξπρές για αδήλωτα εισοδήματα και κεφάλαια εξωτερικού

19:01 - 10 Μαρ 2015 | Οικονομία
Έρχεται περαίωση εξπρές για αδήλωτα εισοδήματα και κεφάλαια εξωτερικού
Περαίωση-εξπρές για όσους αμέλησαν  να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος και δεν πλήρωσαν τους φόρους τους, τα προηγούμενα έτη,  ετοιμάζει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι με βάση,  την τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου οι ελληνικές φορολογικές Αρχές πρέπει να διατηρήσουν τα κατάλληλα κίνητρα προς την κατεύθυνση μιας «υγιούς κουλτούρας πληρωμών» και ως εκ τούτου να μην υιοθετηθούν νέες φορολογικές αμνηστίες .

Η Αθήνα υπέβαλλε την Δευτέρα την πρόταση στα τεχνικά κλιμάκια και το  Eurogroup, σε μια προσπάθεια,  να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να συλλέξει άμεσα έσοδα για να κλείσει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του  Γιάννη  Βαρουφάκη,  δεν συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις, καθώς ο ΥΠΟΙΚ, επιχειρηματολογώντας  τόνισε  ότι η κυβέρνηση θα εισπράξει έτσι παλαιούς φόρους, χωρίς να επιβάλει νέους.


Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν εξ ορισμού μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αγρότες. Επίσης επιχειρήσεις ή ελεύθεροι επαγγελματίες, θα μπορούν  να υποβάλουν εκπρόθεσμες συμπληρωματικές δηλώσεις για παλαιά έτη και να δηλώσουν ποσά εισοδημάτων που παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις τους.

 
Αν δηλώσουν φέτος ποια ποσά απέκρυψαν από την Εφορία, δεν θα υποστούν καμία απολύτως κύρωση, δηλαδή θα πληρώσουν τον φόρο που αντιστοιχεί στην κάθε χρονιά σαν να την είχαν υποβάλει κανονικά, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.


Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται έτοιμο να απευθύνει πρόσκληση και σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, καταβάλλοντας χαμηλό φόρο π.χ. 15%.


Το πλέον σημαντικό είναι ότι η δήλωση εισοδημάτων δεν θα συνοδεύεται από υποχρέωση επαναπατρισμού των κεφαλαίων, ήτοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα διατηρήσουν στο εξωτερικό αρκεί να πληρώσουν τον φόρο.


Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν μέσω φόρων προστίμων και προσαυξήσεων να απολέσουν ακόμα και του 80% του κεφαλαίου τους.


Η ρύθμιση που εξετάζει η κυβέρνηση αποτελεί παραλλαγή της πρότασης για φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας τον Ιανουάριο του 2014.
 
Η πρόταση του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς συνίστατο στη φορολόγηση με συντελεστές από 4% έως και 10% των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων.


Το μέτρο αν εγκριθεί από τα τεχνικά κλιμάκια, αναμένεται να ενσωματωθεί άμεσα σε κάποιο από τα προσεχή νομοσχέδια και θα ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι τέλος Απριλίου ή Μαΐου κατά πάσα πιθανότητα.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:14 - 10 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.