ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση σε βαρύ κλίμα κι υπό τη δαμόκλειο σπάθη του χρόνου

21:58 - 11 Μαρ 2015 | Οικονομία
Διαπραγμάτευση σε βαρύ κλίμα κι υπό τη δαμόκλειο σπάθη του χρόνου
Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί τελευταία μεταξύ Γερμανία και Ελλάδος αλλά και λόγω της πιστωτικής ασφυξίας, που έχει περιέλθει η Ελλάδα. 

 

Το κλίμα αναμένεται να διαμορφωθεί εν πολλοίς από τα όσα συμβούν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το άνοιγμα της κάνουλας της ρευστότητας κατά 3 δισεκ που έχει ζητήσει η Ελλάδα. Πάντως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της εκπρόσωπου Κομισιόν, σε έμμεση παρέμβαση-σύσταση προς Βερολίνο και Αθήνα, ζήτησε να διαμορφωθεί «ήρεμη πολιτικά ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση».

Ήδη οι συναντήσεις ξεκίνησαν με αναγνωριστικό τρόπο και όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν στο Reuters ότι δεν αναμένουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από την πρώτη συνάντηση, ενώ πρόσθεσαν ότι δεν θα εξεταστεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο. «Θα συζητήσουν για τον τρόπο εργασίας», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να συμφωνήσουν στο πώς θα εργαστούν και γι' αυτό δεν θα είναι μια μακρά συνάντηση».

 

Το «Brussels Group»

Στις διαπραγματεύσεις μετέχουν επίσης στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ESM/EFSM. «Αυτό το σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG)» διεμήνυσαν από το Μαξίμου.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωσαν ότι «η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συλλέξουν στοχευμένα στοιχεία». Οι ίδιοι υπογράμμισαν πως «τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους».

«Για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται "on Site Exchange of Facts" για το συγκεκριμένο ζήτημα» εξήγησε πιο αναλυτικά πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως, πάντως, έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, την Πέμπτη αναμένονται στην Αθήνα κλιμάκια στελεχών των «θεσμών», δηλαδή της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε την Τετάρτη συνάντηση στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Στη συνάντηση δεν μετείχε, τελικώς, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως είχε αρχικά γνωστοποιηθεί. Στο Παρίσι βρίσκονται και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς και ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Μάριο Ντράγκι προσκλήθηκε το μεσημέρι σε γεύμα εργασίας με τον Φρανσουά Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο γεύμα συμμετείχαν και οι Σαπέν και Μακρόν.

Τα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας έναν νέο γύρο διεθνών επαφών, θα συναντηθεί την Πέμπτη στο Παρίσι με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ενώ παράλληλα θα μιλήσει σε εκδήλωση του οργανισμού. Την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου σύμφωνα με την ενημέρωση του Μαξίμου θα συναντηθεί με τους:

- 08:30 Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις (περίπου 09:10 τοπική ώρα, Live από τη ΝΕΡΙΤ)

- 09:30 Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και

- 11:30 Μανώλη Γλέζο, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Νέο Μεσοπρόθεσμο

mesopro8esmo

Στο μεταξύ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής. Έτσι έως το τέλος του μήνα θα πρέπει όλα τα υπουργεία και οι φορείς να αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα στοιχεία για δαπάνες και έσοδα, ώστε να ξεκινήσει η σύνταξή του, σύμφωνα με εγκύκλιο που έχει αποστείλει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, σε υπουργεία και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

 

Όμως τα στοιχεία που θα δοθούν θα είναι με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις, δηλαδή και με μέτρα που ανατρέπουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις και παρά το ότι η Αθήνα έχει δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, με δημοσιονομικό κόστος.
Πέρα από τις εξειδικεύσεις που πρέπει να γίνουν με το «Βασικό Σενάριο» εργασίας, δηλαδή τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τις νέες «οροφές» δαπανών, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και τον Πίνακα 14.

Τι είναι ο νέος Πίνακας;
Στην κοστολόγηση όλων των απαγορευμένων πολιτικών, οι οποίες θα πρέπει να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό της επόμενης 4ετίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι νέες δράσεις/πολιτικές χωρίζονται σε:

  • Μόνιμες: Μόνιμη παρέμβαση είναι εκείνη που η εφαρμογή της έχει μόνιμη διαχρονικά επίδραση σε συγκεκριμένη κατηγορία δαπάνης ή εσόδου.
  • Έκτακτες: Έκτακτη παρέμβαση είναι εκείνη που επιδρά σε κάποιο στοιχείο των εσόδων-εξόδων μόνο σε συγκεκριμένο έτος ή έτη.

Ως παράδειγμα της ορθής συμπλήρωσης του επίμαχου Πίνακα αναφέρεται, δε, το κόστος της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Από εκεί και πέρα, οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν ανά στήλη τα εξής στοιχεία:

  • Τη νέα δράση / πολιτική που έχει αποφασισθεί να δρομολογηθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (ή μπορεί να πρόκειται και για αναστολή/ ακύρωση ήδη θεσμοθετημένης δράσης / παρέμβασης).
  • Τον υποτομέα που αναμένεται να επηρεασθεί από τη δράση - οι επιλογές είναι οι εξής: Υπουργεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία (ΠΕΔΥ), επαναταξινομημένες ΔΕΚΟ, λοιπά νομικά πρόσωπα.
  • Το συγκεκριμένο φορέα που επηρεάζεται από τη δράση (πχ. ΟΓΑ, Εθνική Λυρική Σκηνή, Αττικό Μετρό, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δήμος Αθηναίων, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός κλπ).
  • Την κατηγορία εσόδων ή δαπανών αντίστοιχα, που επηρεάζεται από τη νέα πολιτική (πχ φορολογικά έσοδα, ίδια έσοδα ΟΤΑ, πωλήσεις, παροχές τρίτων, λειτουργικές δαπάνες, δαπάνες μισθοδοσίας, επενδυτικές δαπάνες κ.λπ.).
  • Το μέρος του προϋπολογισμού που χρηματοδοτεί την εν λόγω δράση ή όπου αναμένεται το πρόσθετο έσοδο : τακτικός προϋπολογισμός ή Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
  • το κόστος / η απόδοση της δράσης σε ευρώ ανά έτος του ΜΠΔΣ (2015-2019).
  • Η εκτιμώμενη από το Υπουργείο ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της περιγραφόμενης δράσης.
  • Οι απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση της δράσης (πχ. έκδοση υπουργικής απόφασης ή ΚΥΑ, νομοθετική ρύθμιση, ΠΔ, εγκύκλιος).
  • Ο τρόπος υπολογισμού του κόστους / απόδοσης της δράσης και οι αντίστοιχες υποθέσεις εργασίας που έχουν γίνει από το Υπουργείο.
  • Παρατηρήσεις που συμβάλλουν στην εξειδίκευση της νέας πολιτικής, και οτιδήποτε άλλο θεωρείται σημαντικό για την καλλίτερη κατανόηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών ανά υπουργείο ή φορέα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα στοιχεία για το νέο Μεσοπρόθεσμο, θα πρέπει να υποβληθούν στο Γενικό Λογιστήριο, το αργότερο ως το τέλος του μήνα, δηλαδή πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 22:30 - 11 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.