ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτή είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση

19:31 - 12 Μαρ 2015 | Οικονομία
Αυτή είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση
Αυξημένα κίνητρα για τους συνεπείς φορολογούμενους προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σε 100 δόσεις, η οποία δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση σήμερα το απόγευμα.

Με τη ρύθμιση αυτή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, στοχεύει στην τόνωση των δημοσίων εσόδων, ώστε να καλυφθούν και οι αυξημένες ταμειακές υποχρεώσεις του Δημοσίου.

 

Τα σχόλια των πολιτών θα μπορούν να κατατίθενται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών στον κόμβο «Ανοικτή Διακυβέρνηση» (http://www.opengov.gr/home/category/users/minfin).

 

Η ρύθμιση αυτή είναι πιο "φιλική" προς τον οφειλέτη, με την δυνατότητα των 100 δόσεων να χορηγούνται σε κάθε ύψος οφειλής, ενώ με την υφιστάμενη μορφή δίνονται μόνο για οφειλές έως 5.000 ευρώ. Επίσης, έως 5.000 ευρώ η οφειλή ρυθμίζεται άτοκα, ενώ το επιτόκιο για οφειλές πάνω από 5.000 μειώνεται στο 3% από περίπου 4,5% που ήταν. Δεν υπάρχει πάντως στη νέα μορφή της ρύθμισης το "κούρεμα" οφειλών που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, η ελάχιστη μηνιαία δόση περιορίζεται σε 20 ευρώ και η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 0,25%.

 

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται:

 

· βελτιώσεις στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία,

 

· αύξηση του ορίου ληξιπρόθεσμης οφειλής από 5.000 σε 50.000 ευρώ προκειμένου το αδίκημα να επιφέρει ποινικές διώξεις

 

· κατάργηση των πρόστιμα 10%,20% και 30% τα οποία επιβάλλονται σήμερα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης

 

· διευκολύνσεις σε σχέση με τις δηλώσεις ΦΠΑ των αγροτών

 

· καταργείται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε περιπτώσεις απόκτησης εισοδήματος μόνο από τόκους και ακίνητα

 

· επαναφορά και μάλιστα αναδρομικά του καθεστώτος που ίσχυε εως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ, αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων.

 

· Συγκέντρωση του συνόλου των ακινήτων του Δημοσίου και των δημοσίων επιχειρήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ «με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και τον ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό της αξιοποίησής τους».

 

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ

Τελευταία τροποποίηση στις 19:39 - 12 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.