ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακραίνει η απόσταση από τις 800 μονάδες

18:39 - 13 Μαρ 2015 | Οικονομία
Μακραίνει η απόσταση από τις 800 μονάδες
Από την μια μεριά η εικόνα του ΧΑ μαρτυρά πως η επιφυλακτικότητα παραμένει, από την άλλη οι πιο έμπειροι επί των διαγραμμάτων εντοπίζουν εκτόνωση της δυναμικής της πτώσης και ας μην έχουν υπάρξει ως στιγμής ουσιαστικές εξελίξεις με του δανειστές της χώρας, που να παραπέμπουν σε μια θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Πάντως από το μεσημέρι και μετά ο Γενικός Δείκτης πήρε και πάλι την κάτω βόλτα ενώ νωρίτερα είχαν υπάρξει προσπάθειες να κρατηθεί σε θετικό έδαφος που δεν είχαν αποτέλεσμα.

 

Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 775 μονάδες με πτώση της τάξεως του 2,38% ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38 εκατ. ευρώ.

Εντωμεταξύ οι traders του ΧΠΑ υπενθυμίζουν πως την ερχόμενη Παρασκευή υπάρχει το παγκόσμιο τριμηνιαίο κλείσιμο των Παραγώγων που πάντα επιφέρει αυξημένο volatility και εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει μια ανοδική αντίδραση έστω και περιορισμένου εύρους.

Σήμερα πάντως οι τραπεζικές μετοχές όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα από χρηματιστηριακής άποψης, προσπάθησαν να αντιδράσουν εστω και ανεπιτυχώς ωστόσο οι επενδυτές δεν πρόκειται να πειστούν από το πρώτο θετικό σήμα, δεδομένου ότι ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα οι προσδοκίες έχουν διαψευστεί.

Σημειώνεται πως χθες η ΕΚΤ δεν έδωσε τελικά το «άλλοθι» που αναζητούσε η αγορά, μην ανοίγοντας την στρόφιγγα του ΕΛΑ περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, κίνηση που ερμηνεύεται ως μια ακόμα προειδοποίηση από την πλευρά της ΕΕ πως το σφιχτό πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται οι επαφές δεν πρόκειται να χαλαρώσει.

Επιπροσθέτως σοβαρά άποψη έχουν λάβει οι fund managers την δήλωση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γ. Βάιντμαν ο οποίος είπε πως η ΕΚΤ στηρίζει μόνο φερέγγυες κεφαλαιακά τράπεζες και σίγουρα η δουλεία της δεν είναι να παίρνει πολιτικές αποφάσεις.

Κύκλοι από την Γενεύη επισημαίνουν πως η «σπόντα» αυτή δεν πρέπει να περάσει ως μια ακόμη επικοινωνιακή τακτική αλλά ως σαφή προειδοποίηση, την ώρα μάλιστα που το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βλέπει τις επισφάλειες να ανεβαίνουν και το οικονομικό περιβάλλον να μην τους επιτρέπει να προχωρήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει.

Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται εύκολα κατανοητό πως οι ελπίδες για μια χρηματιστηριακή άνοδο περιορίζονται μόνο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και «με το δάχτυλο στην σκανδάλη», ενώ εδραιώνεται η άποψη πως σε κάθε ευκαιρία σημαντική μερίδα ξένων θα προβαίνει σε μείωση της έκθεσής τους στις Ελληνικές μετοχές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.