ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναλώσιμα και υλικά επεμβάσεων αγοράζονται μήνα με το μήνα από τις ιδιωτικές κλινικές

01:00 - 17 Μαρ 2015 | Οικονομία
Αναλώσιμα και υλικά επεμβάσεων αγοράζονται μήνα με το μήνα από τις ιδιωτικές κλινικές
Έτοιμη να κοπεί είναι η κλωστή της Υγείας στη χώρα. Οι ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα είδη έχουν κτυπήσει κόκκινο στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τραγική είναι η κατάσταση και στις ιδιωτικές κλινικές που οι προμήθειες τους γίνονται πια με το σταγονόμετρο.
Παράγοντας επιβεβαιώνει ότι η καθημερινότητα στα δημόσια νοσοκομεία, είναι τριτοκοσμική, καθώς στερούνται πλέον  βασικά αναλώσιμα υλικά όπως είναι το βαμβάκι, οι γάζες και οι σύριγγες. Ο ίδιος αναφέρει ότι μέρα με την ημέρα τα πράγματα για τα δημόσια νοσοκομεία γίνονται χειρότερα, καθώς δεν διενεργούνται διαγωνισμοί για βασικά αναλώσιμα είδη ή αν γίνονται δεν προσελκύουν κανένα ενδιαφέρον καθώς η κατακύρωση τους είναι με τη χαμηλότερη τιμή.

Αλλά και αυτοί οι προμηθευτές που κάποτε συμμετείχαν στους διαγωνισμούς έστω και με χασούρα, υπογραμμίζουν πηγές, πλέον δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τους δημόσιους διαγωνισμούς των νοσοκομείων θεωρώντας ότι τα χρήματά τους θα πάνε υπέρ πίστεως. 
 
Την ίδια στιγμή σε στενωπό βρίσκονται και οι ιδιωτικές κλινικές με τους εκπροσώπους τους να καταγγέλλουν ότι αν θέλουν να προμηθευτούν αναλώσιμα πρέπει να είναι και έτοιμοι να δώσουν με την παραλαβή του εμπορεύματος και τα χρήματα στον χονδρέμπορα ή στην θυγατρική πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Οι οποίοι με τη σειρά τους είναι αναγκασμένοι -από τους οίκους του εξωτερικού- να προπληρώσουν την παραγγελία.  
 
Πίεση που δεν ίσχυε προ κρίσης, καθώς όπως λέγεται οι οίκοι του εξωτερικού έδιναν ένα "τράτο" στις πληρωμές τους από τις εταιρείες από 60 έως και 120 ημέρες, με τους Ιταλούς να είναι πιο ελαστικοί στις συναλλαγές τους σε αντιθέσει με τους Γερμανούς που πάντα ήταν πιο πιεστικοί με το ανώτατο όριο τους να είναι οι 60 ημέρες. Σημειώνεται ότι το αναλώσιμο υλικό που χρησιμοποιούν οι ιδιωτικές κλινικές είναι σε ποσοστό 70% προέλευσης ιταλικής, ενώ ο ιατρικός εξοπλισμός (μηχανήματα) είναι σχεδόν αποκλειστικά από τη Γερμανία. 
 
Από τη στιγμή που το σύνηθες πια είναι η αντικαταβολή με την παράδοση του εμπορεύματος  μας λέει παράγοντας από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών πλέον όλοι οι εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν παραγγελίες μήνα με το μήνα, καθώς καμία επιχείρηση δεν διαθέτει την ρευστότητα να καλύψει το κόστος. Χαρακτηριστικά για μια κλινική με 100 κρεβάτια και με πληρότητα πάνω από το 50% απαιτούνται το μήνα περί τις 17.500 ευρώ για αναλώσιμο υλικό και περίπου 30.000 ευρώ για υλικά επεμβάσεων. 


Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 16:57 - 16 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.