ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο Ταμείο για τη δημόσια περιουσία - Πιτσιόρλας και Λεούσης πρόεδρος και Δ/Σ

23:04 - 16 Μαρ 2015 | Οικονομία
Νέο Ταμείο για τη δημόσια περιουσία - Πιτσιόρλας και Λεούσης πρόεδρος και Δ/Σ
Τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ρύθμιση σε 100 δόσεις των οφειλών προς το Δημόσιο.

Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κατά την ακρόαση από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής του νέου Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα και του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου Αντώνη Λεούση.


Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη η εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο διαλύεται και η ΕΤΑΔ απορροφάται στο ΤΑΙΠΕΔ, και «έτσι δημιουργείται νέο ταμείο δημόσιας περιουσίας» του οποίου «τα έσοδα θα αξιοποιούνται για την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και την στήριξη της δημόσιας ασφάλισης».


Το ΤΑΙΠΕΔ ως ταμείο για ιδιωτικοποιήσεις και απόδοση εντός 10 ημερών των εσόδων του στον λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο εξωτερικό, τελειώνει, είπε εμφατικά η Ν. Βαλαβάνη και τόνισε ότι τα έσοδα του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας θα αξιοποιούνται για την κοινωνική πολιτική του κράτους και τη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. 


Η κ. Βαλαβάνη ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει διαχειριστικός έλεγχος του ΤΑΙΠΕΔ από δύο οικονομικούς επιθεωρητές και προανήγγειλε άρση των διατάξεων  περί ασυλίας, όχι μόνο για το Δ.Σ. του (πρώην) ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και για άλλα Δ.Σ.


Ο Στέργιος Πιτσιόρλας νέος πρόεδρος - Οι βασικές αρχές του νέου Ταμείου

Ο νέος πρόεδρος του (πρώην) ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, δικηγόρος και επιχειρηματίας, παλαιό στέλεχος του Συνασπισμού, κατά την ακρόαση  παρουσίασε τις βασικές αρχές που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση. 


Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, η δημόσια περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί και όχι να είναι αντικείμενο χαριστικών πράξεων προς διάφορους ιδιώτες. 


Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν προς αξιοποίηση, κομμάτια της δημόσιας περιουσίας που είναι δημόσια αγαθά ή  αναφέρονται στην πρόσβαση σε αυτά, φέρνοντας για παράδειγμα την ΕΥΔΑΠ.


«Αξιοποίηση δε μπορεί να γίνει υπό το άγχος των προβλημάτων που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Οχι πωλήσεις μπιρ παρά»,  είπε ο κ. Πιτσιόρλας και ανέφερε ότι θα μπορούσαν να πωληθεί περιουσία δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας.


«Η προσέλκυση των επενδυτών που όλους μας ενδιαφέρει δε σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει ένα πολύ σαφές πλαίσιο, πολύ καθαρή εξήγηση. Και πρέπει να υπάρχει ασφάλεια δικαίου γι' αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να γνωρίζουν πως θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες της νομιμότητας. Το λέω γιατί είχαμε πρόσφατα μια απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την παραχώρηση του Αστέρα. Αυτό εκθέτει τη χώρα και εκθέτει τις διαδικασίες. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε ξανά σε τέτοιους είδους αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αντώνης Λεούσης νέος διευθύνων σύμβουλος

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ταμείου Αντώνης Λεούσης, πολιτικός μηχανικός, ήταν για χρόνια διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Ιονικής Τράπεζας και από το 2010 έως αρχές 2013 διευθύνων σύμβουλος της Alpha Αστικά Ακίνητα. Ο κ. Λεούσης ήταν μέλος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και αργότερα μεταπήδησε στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ.


Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ.  Λεούση: «η καλύτερη αξιοποίηση δεν είναι πάντα η πώληση, ενίοτε ίσως είναι καλύτερη η μακροχρόνια αξιοποίηση μέσω μίσθωσης ή μέσω παραχώρησης για ορισμένα χρόνια. Το να επανέρχεται στο δημόσιο η δημόσια περιουσία είναι θετικότερο από μια πώληση. Έτσι εξασφαλίζουμε το ότι θα έχουμε έσοδα εις το διηνεκές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.