ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΓ Εμπορίου: Στο επίκεντρο το ενδιαφέροντος οι κινήσεις συγκεντροποίησης στον κλάδο

11:13 - 18 Μαρ 2015 | Οικονομία
Για κανονιστικό πλαίσιο που θα ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό, θα διασφαλίζει δίκαιες και προσιτές τιμές για τους καταναλωτές  και θα αποφέρει τα αντίστοιχα νομοθετημένα  φορολογικά έσοδα για στο Ελληνικό Δημόσιο έκανε λόγο ο Αντώνης Παπαδεράκης, γενικός γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, μιλώντας σε φόρουμ με τίτλο «CEO Forum'15 Χαρτογραφούμε το μέλλον!», που πραγματοποίησε σήμερα το περιοδικό «Σελφ σέρβις».

Ο κ. Παπαδεράκης απευθύνθηκε στους εκπροσώπους του κλάδου λιανεμπορίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκπροσωπούν τους επιχειρηματικά λεγόμενους «μεγάλους παίκτες του κλάδου» και τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που θα καλλιεργεί και θα ενθαρρύνει τους παράγοντες και φορείς μιας νέας προσέγγισης για το «επιχειρείν» σε όλα τα επίπεδα. Με πολύ προσεκτικό τρόπο και με εποικοδομητική διαβούλευση με τις επιχειρήσεις του κλάδου τόνισε ότι η νέα ηγεσία του υπ. Οικονομίας θα ξεκινήσει «μία νέα διαδικασία διάγνωσης των προβλημάτων», όπως τα θέματα τιμολόγησης με καθαρή τιμή, των τριγωνικών συναλλαγών, της προώθησης μέσω προσφορών, των ορίων εξόφλησης τιμολογίων

 

Τήρηση κανόνων

 

«Στηρίζουμε την αγορά, παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις και ιδιαίτερα κινήσεις συγκεντροποίησης τη τελευταία περίοδο και θα ασκούμε τον ρόλο μας ως πολιτεία όταν και όπως επιβάλλεται» σημείωσε με νόημα και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, τον υγιή ανταγωνισμό, προϋπόθεση του οποίου είναι η τήρηση των κανόνων, αλλά και ταυτόχρονα το δικαίωμα των πολιτών στη πρόσβαση σε ποιοτικά και με λογικές τιμές βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης.»

 

Ο ΓΓ Εμπορίου επεσήμανε ότι «παρά όμως τις συνεχείς μειώσεις εισοδημάτων, οι τιμές των βασικών αγαθών, κυρίως των τροφίμων, δεν αναπροσαρμόστηκαν ανάλογα προς τα κάτω, με αποτέλεσμα η πλειονότητα του πληθυσμού να έχει υποστεί ραγδαία υποβάθμιση των συνθηκών καθημερινής διαβίωσης και μεγάλο τμήμα του να μην έχει σήμερα τη δυνατότητα να καλύψει ακόμα και βασικές ανάγκες διατροφής και διαβίωσης».

 

Στο πλαίσιο αυτό οι προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή, βρίσκονται, όπως επεσήμανε, «σε δύο κατευθύνσεις: αφενός τη στήριξη των εισοδημάτων και της αποκατάστασης της πρόσβασης του πληθυσμού σε βασικά αγαθά, και αφετέρου τη στήριξη των επιχειρήσεων ως μοχλό επανεκκίνησης της οικονομίας.»

 

Οι άξονες πολτικής

 

Ο κ. Παπαδεράκης υπογράμμισε ότι η «αποκατάσταση του εισοδήματος θα κατευθυνθεί κατά κύριο λόγο στον κλάδο της λιανική τροφίμων και ποτών, αυξάνοντας τα έσοδα των επιχειρήσεων και δίνοντας εκ νέου ώθηση στον κλάδο. Ακόμα και το μισθολογικό κόστος που θα προκύψει για τις επιχειρήσεις αυτές από την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση της ζήτησης»

 

Παράλληλα υπογράμμισε ότι μακροχρόνια ένα «σταθερό φορολογικό σύστημα είναι επωφελές και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, καθώς επιτρέπει τον καλύτερο προγραμματισμό σε σχέση με ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα που επιβαρύνει εξάλλου τις επιχειρήσεις με το κόστος αναπροσαρμογής κάθε φορά που τροποποιείται».

 

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του Παρατηρητηρίου Τιμών. «Στόχος μας είναι να παρακολουθούμε τις τιμές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εντοπίσουμε τις περιπτώσεις εκείνες που χρήζουν παρέμβασης, προκειμένου ο κλάδος να λειτουργεί ανταγωνιστικά, και να μην εξωθηθεί σε μονοπωλιακές καταστάσεις που είναι επιβλαβείς τόσο για μερίδα των επιχειρήσεων αλλά κυρίως για το κοινωνικό σύνολο»

 

Παράλληλα προέβλεψε ότι η ρύθμιση των οφειλών των πολιτών και των επιχειρήσεων, θα έχουν αποτέλεσμα τόσο στην τόνωση της ζήτησης, όσο στην σταδιακή ανάκτηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Επιπλέον, η πολιτική μας για την αποκατάσταση της παροχής ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα προς την αγορά, θα έχει θετικά αποτελέσματα για το σύνολο των επιχειρήσεων.

 

Επιπλέον, η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργίας νέων επιχειρήσεων αλλά και ανάπτυξης των ήδη υφιστάμενων, θα δώσει περεταίρω ώθηση στην επιχειρηματικότητα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.