ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CNBC: Μήπως η Ελλάδα θέλει να... εκδιωχθεί από την ευρωζώνη;

16:40 - 19 Μαρ 2015 | Οικονομία
CNBC: Μήπως η Ελλάδα θέλει να... εκδιωχθεί από την ευρωζώνη;
Με τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων γειτόνων της σε ιστορικό χαμηλό και τους πολιτικούς της χώρας να δείχνουν ότι αψηφούν όλο και περισσότερο την κριτική, οι αναλυτές διερωτώνται εάν η Ελλάδα θέλει στα αλήθεια να εκδιωχθεί από το ενιαίο νόμισμα, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης έχουν γίνει όλο και πιο οξείες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς έχει αμφισβητηθεί η δέσμευση της Ελλάδας στο πρόγραμμα διάσωσης. Στην Ελλάδα χορηγήθηκε τετράμηνη παράταση του προγράμματος τον Φεβρουάριο, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση.

 

Ο Richard Lewis, διαχειριστής κεφαλαίων στην Fidelity Worldwide Investment, δήλωσε στο CNBC πως πιστεύει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θέλει μια έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη.

 

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να εκδιωχθούν από το ευρώ», δήλωσε μιλώντας σε εκπομπή του CNBC Europe, προσθέτοντας ότι θα ήταν «απολύτως λογικό» για την χώρα να θέλει έξοδο από το ευρώ, δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης.

 

Ωστόσο, υποστήριξε ότι προκειμένου να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας έπρεπε στην προεκλογική εκστρατεία να δηλώσει ότι θα μείνει η χώρα μέλος του ενιαίου νομίσματος.

 

«Εάν θέλουν να αφήσουν το ευρώ, το οποίο είναι λογικό να το θέλουν, πρέπει να τους διώξουν. Θα περιλαμβάνει αναταραχή, αλλά η εναλλακτική είναι θάνατος από χιλιάδες μαχαιριές», δήλωσε, αναφερόμενος στη λιτότητα που έχει επιβληθεί από τους πιστωτές της Ελλάδας.

 

cnbc

 

Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης συνεχίζουν να βρίσκονται σε χαμηλό σημείο από χθες, όταν η Ελλάδα ψήφισε ένα νομοσχέδιο κατά της φτώχειας στη Βουλή.

 

Αξιωματούχος της ΕΕ φέρεται να ζήτησε από την Ελλάδα περισσότερες συζητήσεις προτού ψηφιστεί το νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια που βάζει σε κίνδυνο την τετράμηνη παράταση του προγράμματος που χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο, ανέφερε το Reuters. Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι ήταν η ευρωζώνη αυτή που έπρεπε να σταματήσει τις «μονομερείς ενέργειες» και να κρατήσει τον λόγο της.

 

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα, καθώς συναντιούνται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εντάσεις έχουν οδηγήσει στις αυξανόμενες εικασίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ και να επιστρέψει στην δραχμή. Εάν συνέβαινε αυτό ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο, πιθανώς απειλώντας το μέλλον του project της ευρωζώνης στο σύνολό της.

 

Ο Nick Carn, ιδρυτής της Carn Macro Advisors, δήλωσε πως πίστευε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα Grexit. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούσε με την ιδέα ότι η Γερμανία πάντα πληρώνει στο τέλος», προσθέτοντας ότι «η διάθεση στη Γερμανία οι Έλληνες να συμφωνούν σε ένα πράγμα και μετά να το αθετούν λίγες εβδομάδες αργότερα, απλώς δεν υπάρχει».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.