ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις υπουργικές αποφάσεις θα κριθεί η απαλλαγή του φόρου 26%

00:33 - 21 Μαρ 2015 | Οικονομία
Στις υπουργικές αποφάσεις θα κριθεί η απαλλαγή του φόρου 26%
Παρά τις έντονες αντιδράσεις της αγοράς ψηφίστηκε το άρθρο 21 το βράδυ της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία (ακόμα και ο Δημήτρης Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ), που προβλέπει προκαταβολή φόρου 26% σε όσες ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν εισαγωγές από χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Ωστόσο η κυβέρνηση προχώρησε σε μια μικρή αλλαγές αλλαγές, όπως δήλωσαν στη Βουλή η Νάντια Βαλαβάνη και ο Γιώργος Σταθάκης.

Tο μέτρο το χαρακτήρισε υφεσιακό η αντιπολίτευση όπως ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη.


H κ. Βαλαβάνη παρέπεμψε, μιλώντας στην Βουλή, στις υπουργικές αποφάσεις, που θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο άρθρο προβλέπεται υπουργική απόφαση με την οποία θα αντιμετωπιστεί ο έλεγχος που προβλέπεται όπως και τα στοιχεία με τα οποία θα αποδεικνύεται η νομιμότητα της συναλλαγής. Θα προβλεφθεί ότι στις υποθέσεις στις οποίες εκ των εγγράφων προκύπτει αυταπόδεικτα η νομιμότητα της συναλλαγής θα παρέχεται η δυνατότητα κατ’ ευθείαν απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του φόρου».


Η Υπουργός προσέθεσε δε, ότι «αν αποδεικνύεται άμεσα ότι δεν… είσαι ελέφαντας δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλεις φόρο», και τόνισε ότι θα υπάρχουν αναλυτικά τα κριτήρια με τα οποία όσοι έχουν συνήθεις και όχι τριγωνικές συναλλαγές δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλλουν τίποτα. Σε περιπτώσεις που στον φάκελο υπάρχουν «γκρίζες ζώνης» θα προκαταβάλλεται ο φόρος.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι το διάστημα που θα πρέπει να επιστραφεί ο φόρος μειώνεται στο τρίμηνο, αντί του 12μηνου που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Η προκαταβολή φόρου 26%, αναφέρονταν ότι θα επιστρέφονταν αζημίως, σε διάστημα όμως δώδεκα μηνών, εφόσον ο συναλλασσόμενος αποδείξει προηγουμένως στη φορολογική διοίκηση ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και όχι τριγωνική.


Η διοίκηση του ΣΕΒ απέστειλε επιστολή στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη με την οποία ζητά την απόσυρση του άρθρου 21 του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει τη σχετική ρύθμιση. Σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες προχώρησε σχεδόν το σύνολο των φορέων της αγοράς.


Στελέχη της αγοράς προειδοποίησαν πως τυχόν εφαρμογή του μέτρου, το οποίο προωθείται με στόχο την αντιμετώπιση των τριγωνικών συναλλαγών, σημαίνει πως «μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά» και πως οδηγούμαστε «σε νέκρωση μεγάλου μέρους του εισαγωγικού εμπορίου.


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.