ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον EFSF παρέπεμψε το EWG για τα 1,2 δισ ευρώ

15:43 - 25 Μαρ 2015 | Οικονομία
Στον EFSF παρέπεμψε το EWG για τα 1,2 δισ ευρώ
Σχεδόν δύο ώρες κράτησε η συνεδρίαση του  Euro Working Group, όπου οι εμπειρογνώμονες  των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης έθεσαν επί τάπητος, την αναβαθμισμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και το αίτημα για   επιστροφή στην Ελλάδα του 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όσον αφορά στην συζήτηση για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δεν υπάρχει ενημέρωση.
Όμως για το αίτημα επιστροφής του 1,2 δισ. από τον EFSF, το Euro Working Group, δήλωσε αναρμόδιο και παρέπεμψε την Αθήνα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
Οι ελπίδες της Αθήνας, για μια καλή ένεση ρευστότητας δεν έσβησαν, αλλά το αίτημα και μαζί η προσωρινή ανάσα ρευστότητας μετατέθηκαν στο μέλλον, καθώς για να υπάρξει απόφαση θα πρέπει να συνεδριάσει το EFSF, το οποίο θα πρέπει ομόφωνα να αποφασίσει για την επιστροφή των χρημάτων.

Το 1,2 δισ. ευρώ, είναι χρήματα που καταβλήθηκαν εκ παραδρομής (όπως υποστηρίζει η Ελλάδα) στον EFSF από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της επιστροφής των 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και τα οποία αν επιστρέφοντο θα έδιναν ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα. Σύμφωνα όμως με το Euroworking Group, νομικά δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. 

Λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη εκπρόσωπος του EFSF αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή του 1,2 δις. ευρώ είπε:

"Το EWG είχε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το ποσό των ομολόγων που επέστρεψε το ΤΧΣ στο EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου . Υπήρξε συμφωνία ότι, νομικά, δεν υπήρχε επιπλέον ποσό που πληρώθηκε από το ΤΧΣ στο ΕFSF. Το EWG θα εξετάσει το πώς να προχωρήσουμε"


Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσει και να υποβάλει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.
Εάν όλα πάνε κάλα, το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για τη σταδιακή εκροή χρημάτων προς την Ελλάδα. 
Πρώτα αναμένεται να εισρεύσουν τα 1, 9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, ενώ σταδιακά θα δίνονται και τα χρήματα της δόσης που εκκρεμούν από την πέμπτη αξιολόγηση.

 

Προφανώς, οι ανάγκες του κράτους είναι άμεσες ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας το Δημόσιο πρέπει να έχει να καταθέσει τα χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ τα οποία φαίνεται να καλύπτει με δανεισμό κυρίως από φορείς και οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ κλπ) και στη συνέχεια θα πρέπει να πληρωθεί τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου η δόση του ΔΝΤ ύψους 465 εκατ. Ευρώ,


Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΚΤ, η χρηματοδότηση της χώρας εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις και η Αθήνα φαίνεται να έχει πάρει το μήνυμα και προωθεί και μεταρρυθμίσεις με εισπρακτικό αποτέλεσμα όπως μέτρα για την τόνωση των φορολογικών εσόδων (ΦΠΑ) και την αντιμετώπιση της μαύρης τρύπας του φετινού προϋπολογισμού, η οποία όμως δεν έχει ακόμη μετρηθεί καθώς δεν έχει καθοριστεί ο φετινός δημοσιονομικός στόχος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σε αυτό το θέμα σε εύθετο χρόνο».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:12 - 25 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.