ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Θα διατηρηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ σε όλα τα νησιά

12:20 - 26 Μαρ 2015 | Οικονομία
Σταθάκης: Θα διατηρηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ σε όλα τα νησιά
Αναφερόμενος στο θέμα του ΦΠΑ, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει περιθώριο για μικρής κλίμακας αλλαγές που θα κάνουν πιο προοδευτικό φιλικό και δίκαιο τον θεσμό του ΦΠΑ, αλλά αυτές οι βελτιώσεις δεν θα αφορούν τον ΦΠΑ στα νησιά, ενώ σχολιάζοντας το θέμα της διαπραγμάτευσης, διαβεβαίωσε πως θα κλείσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τάχθηκε κατά της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα κοσμικά νησιά, λέγοντας πως επί της αρχής "το ευνοϊκότερο καθεστώς πρέπει να διατηρηθεί για πάρα πολλούς λόγους". "Επί της αρχής έχουμε συμφωνήσει ότι το ευνοϊκότερο καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά θα διατηρηθεί και πρέπει να διατηρηθεί, συνεπώς αυτό παραμένει ως έχει", δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. "Αν υπάρχουν βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό πρέπει να είναι ανοιχτό και αντικείμενο διαλόγου. Πάντως πρέπει να έχεις την αίσθηση του μέτρου", συμπλήρωσε. 

 

Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη άφησε την Τρίτη ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι". 

 

Όσον αφορά στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα "κλείσει" την επόμενη εβδομάδα, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι αφενός θα υποβληθεί το λεγόμενο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα καταρτιστεί αποκλειστικά από ελληνικής πλευράς και θα εγκριθεί από τους εταίρους μας και αφετέρου η έγκριση θα οδηγήσει στο "ξεκλείδωμα" της χρηματοδότησης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.


Ωστόσο, αρνήθηκε η διαπραγμάτευση αποτελεί συνέχιση του μνημονίου και υποστήριξε ότι πλέον η βάση κάθε συζήτησης είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Με βάση αυτή τη συμφωνία, όπως ανέφερε, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο τέλος του τετραμήνου και στη συνέχεια θα καταλήξουμε σε νέα συμφωνία με τους εταίρους.

 

Για το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων, ξεκαθάρισε ότι το τελικό πλάνο χρειάζεται τουλάχιστον 5 με 6 μήνες για να ολοκληρωθεί, τονίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ίδρυση ενός δημόσιου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν όλα τα κόκκινα δάνεια των οικογενειών που ζουν λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς επίσης και των οικογενειών που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραματικά λόγω της κρίσης.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.