ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι και μέχρι πότε, πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση

17:36 - 26 Μαρ 2015 | Οικονομία
Ποιοι και μέχρι πότε, πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση
Τρεις μήνες περιθώριο θα έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών, που κατά τη διάρκεια του 2014 έβγαλαν έστω και ένα ευρώ, για να υποβάλλουν εφέτος τη φορολογική τους δήλωση. Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εσόδων, όρισε  ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης την 30 Ιουνίου.

Δήλωση υποχρεούνται να υποβάλλουν όλοι όσοι απέκτησαν εισοδήματα, πραγματικά ή τεκμαρτά, που φορολογούνται με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή είναι απαλλασσόμενα.

Δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση, όσοι φορολογούμενοι που αν και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους δεν έχουν αποκτήσει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε τρείς διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να ορίζεται στο τέλος Ιουλίου, και οι επόμενες το τέλος Σεπτέμβριου και Νοέμβριου.


Επίσης δήλωση υποχρεούνται να υποβάλλουν:

  • όσοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος

  • Οι κάτοικοι εξωτερικού στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία/επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας.

  • Τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα εφόσον αποκτούν εισόδημα.

  • Οι σύζυγοι, υποβάλλουν κοινή δήλωση αλλά ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που τους αναλογούν υπολογίζονται χωριστά, με βάση το εισόδημα του καθενός ξεχωριστά. Επιπλέον, οι τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Σε κάθε περίπτωση, υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.

  • Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

    έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωσή τους κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή

    ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

  • Για τα ανήλικα τέκνα, υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο γονέας που ασκεί τη γονική μέριμνα ή ο σύζυγος που θεωρείται, κατ΄ αρχήν, υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης.

  • Σε υποβολή δήλωσης υποχρεούται κάθε ανήλικο τέκνο που έχει αποκτήσει εισοδήματα από εργασιακή σχέση, ή από συντάξεις που περιήλθαν σε αυτό, λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.
Τελευταία τροποποίηση στις 22:58 - 26 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.