ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βγαίνει» ο λογαριασμός του Απρίλη- 400 εκατ. πάνω από τον στόχο ο Μάρτιος

11:35 - 01 Απρ 2015 | Οικονομία
«Βγαίνει» ο λογαριασμός του Απρίλη- 400 εκατ. πάνω από τον στόχο ο Μάρτιος
Έστω και με το σταγονόμετρο το ταμείο του κράτους ενισχύεται σταδιακά και από πολλές πλευρές με μικρή πλεονάζουσα ρευστότητα, που προέρχεται καταρχήν από τις ρυθμίσεις των οφειλών, αλλά και των υπολοίπων φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ ο Μάρτιος ενισχύθηκε με έκτακτα έσοδα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 550 εκατ. ευρώ είναι τα κέρδη του ΤΧΣ και τα 150 εκατ. ευρώ αφορούν αποπληρωμή από πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου που είχαν πραγματοποιηθεί το 2014.

Κατά τον προηγούμενο μήνα και χωρίς να συνυπολογίζεται η τελευταία του ημέρα, τα έσοδα του κράτους ήταν κατά 400 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα από τους στόχους του μήνα που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών βάση του προϋπολογισμού.


Έτσι καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος από την τρύπα που πρόεκυψε τον Ιανουάριο που υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ με τα σημερινά δεδομένα έχει καλυφθεί η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ που πρέπει να καταβληθεί στις 9 Απριλίου.


Καλύτερη εικόνα πάντως θα υπάρξει μετά τις αργίες του Πάσχα μια και θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων, με την επισήμανση πως αν στο ενδιάμεσο οι αντιρρήσεις των δανειστών μας υποχωρήσουν και εγκρίνουν την επιστροφή του 1,2 δισ. του ΤΧΣ, ή έστω και ένα μέρος από το 1,9 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, τότε θα ύπαρξη ουσιαστική ανέσα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στα ουκ ολίγα κρίσιμα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει.

 

Α.Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:54 - 01 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.