ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπλόκο στην προκαταβολή από Ευρώπη- "Iκανοποιημένος" ο Βαρουφάκης

19:40 - 01 Απρ 2015 | Οικονομία
Μπλόκο στην προκαταβολή από Ευρώπη- "Iκανοποιημένος" ο Βαρουφάκης
Με τις διαφωνίες σε πολύ βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων να επιμένουν, έκλεισε η δίωρη συνεδρίαση του Euroworking group. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ευρωπαίοι αρνήθηκαν να δώσουν μια "προκαταβολή" ή "υποδόση" χρηματοδότησης έναντι ορισμένων (δυο τριών) μέτρων που προσφέριθηκε να λάβει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση. Η απάντηση τους ήταν οτι οι χρηματοδοτήσεις θα ξεκινήσουν όταν υπάρξει συμφωνία και όπως διευκρινίζεται από κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αφού ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή.  

Οι διαφωνίες εστιάζονται στα εργασιακά στα ασφαλιστικά και σε φορολογικά ζητήματα, ενώ υπάρχει κάποια σύγκλιση στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων όπου η ελληνική πλευρά υποχωρεί, αναζητώντας ίσως τον "έντιμο συμβιβασμό". 

 

Παρά τις διαφωνίες όμως, ο υπουργός Οικονομικών είναι ευχαριστημένος και θεωρεί οτι υπάρχει σύγκλιση με τους Ευρωπαίους. 

 

Από την άλλη μεριά, αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα πώς θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα για την πληρωμή ταυτόχρονα των δόσεων προς τους πιστωτές και των μισθών του Δημοσίου και των συντάξεων. 

 

«Η αίσθηση που έχω είναι ότι έχουμε σύγκλιση. Αλλά περιμένουμε τις λεπτομέρειες. Δύσκολες διαπραγματεύσεις. Υπάρχει αίσθηση ότι θα υπάρχει συμφωνία. Υπάρχει λεπτομερειακή ανάλυση της λίστας. Δεν ζητήθηκαν μέτρα. Το κάθε κομμάτι το βλέπεις αναλυτικά. Γίνεται εξερεύνηση και μεθοδολογίες. Το κλίμα ήταν πολύ καλό. Απρόσμενα καλό. Ήταν στο πλαίσιο της ζύμωσης. Είναι μια διαδικασία» ήταν η αναφορά υψηλά ιστάμενου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση.
 
Το θέμα είναι ότι η άλλη πλευρά εμμένει σε μειώσεις μισθών συντάξεων με ιδεολογική νεοφιλελεύθερη προσήλωση, όπως τονίζεται. «Τα θέμα είναι να μην μειώσουμε τις επικουρικές συντάξεις, να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, αυτά τα δύο είναι γι΄ αυτούς εμμονές» αναφέρει η ίδια πηγή.
 
«Στις ιδιωτικοποιήσεις εμείς θέλουμε να  τις βάλουμε σε άλλη βάση. Να μπουν σε αναπτυξιακή βάση. Δείτε τι γίνεται με τις υφιστάμενες ιδιωτικοποιήσεις. Εμείς επιδιώκουμε να έχουν οι παραχωρησιούχοι ασφαλή δικαιώματα, που δε θα καταπέσουν το ΣτΕ, να υπάρχουν συμβόλαια που δε θα καταπίπτουν, να υπάρχει ένα μίνιμουμ εγγυήσεων για επενδύσεων. Θα προτιμήσουμε λιγότερα χρήματα ως αντίτιμο και περισσότερες δεσμεύσεις για επενδύσεις».
 
Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που ουσιαστικά έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπ. Οικονομικών θεωρεί «ότι χρειάζεται να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ». «Είναι απαράδεκτος νόμος. Ειδικά σε μια αγορά που δε λειτουργεί. Είναι κακός φόρος. Πρέπει να αλλάξει. Δεσμευόμαστε ότι σταδιακά θα αλλάξει. Δε δεσμευόμαστε για την ώρα που πρέπει να γίνει. Ίσως και αύριο. Δεν έχουμε, όμως, στόχο να κάνουμε τρύπα στον προϋπολογισμό. Θα υπάρχει νέος φόρος, που  θα βεβαιώνει λιγότερα έσοδα αλλά θα υπάρχουν άλλα φόροι και άλλα δημοσιονομικά ισοδύναμα» αναφέρεται από πηγές της οδού Νίκης.
 
Τα άγνωστα νερά της ρευστότητας
 
Ωστόσο το μεγάλο θέμα που παραμένει είναι η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, καθώς η πλευρά των δανειστών δε φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι την τμηματική εκταμίευση χρημάτων.  Γι΄ αυτό και οι Θεσμοί δε φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί μία υπό- δόση σε αντάλλαγμα εφαρμογής κάποιων άμεσων και αναγκαίων μέτρων. Είναι άλλωστε προφανές ότι επιθυμούν να οδηγήσουν την διαπραγμάτευση στο έσχατο χρονικό όριο αντοχής της ελληνικής οικονομίας ώστε να υπάρξει κάμψη των ενστάσεων της Αθήνας.
 
«Ουδέν σχόλιο» πάντως είναι η απάντηση  από πηγές του υπ. Οικονομικών στα όσα ανέφεραν νωρίτερα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης  (Π. Σκουρλέτης και Ν. Βούτσης) ότι θα πληρωθούν πρώτα οι συντάξεις και οι μισθοί σε περίπτωση στενότητας. Επίσης τονίζεται ότι «δεν είναι σίγουρο ότι πρώτα θα πρέπει να νομοθετήσουμε και μετά να πάρουμε τη δόση».
 
Αισιοδοξία στην Αθήνα
 
Πάντως υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση. Την επόμενη Μεγάλη Τετάρτη θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση του EWG, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι παράλληλες συζητήσεις με τους εταίρους. Το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup (άτυπο στη Λετονίας)  είναι προγραμματισμένο για τις 24/4 ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.
 
Όπως μάλιστα τόνισε  αρμόδια πηγή του υπ. Οικονομικών έχει συντελεστεί ειδικά μετά τη συνεδρίαση του Brussels Group σημαντική πρόοδος. «Το Brussels Group έφτιαξε την τελευταία μέρα μια καλή βάση. Προσπαθούμε να δέσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις. Όχι μεμονωμένα τα κόκκινα δάνεια ή τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Π.χ. στην αγορά εργασίας προσπαθούμε να δούμε τι συμβαίνει στην εγχώρια αγορά όπου η μαύρη εργασία είναι εκτεταμένη» είπε.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το excel, (που παρουσιάστηκε στο EWG και διέρρευσε στους FT) με την αναλυτική καταγραφή των απαιτούμενων μέτρων και την αντίστοιχη τεκμηρίωση, εστάλη στους και στο Brussels Group το πρωί της Τετάρτης.
 
Πάντως η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι από την αντίπαλη πλευρά υπάρχει «παιχνίδι» με διαρροές και  δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων.
 
«Υπήρχε πριν μια υποκρισία. Προσποιούμασταν ότι κάνουμε κάποια μέτρα δεν τα κάναμε κι ούτω κάθε εξής. Το εύκολο θα ήταν να συνεχίσουμε. Π.χ. με τις επικουρικές θα έπρεπε να ισχύσει μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 75% - 80%. Εμείς δεν πάμε έτσι. Θα περάσει η τροπολογία για να μην ισχύσει η ρύθμιση μηδενικού ελλείμματος» ανέφερε η ίδια πηγή που υποστήριξε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση του ασφαλιστικού, με αξιοποίηση πόρων, με νέα λογική, με δέσιμο κι άλλων παραμέτρων»
 
Σε αυτή τη φάση πάντως τη διαπραγμάτευσης, γίνεται τεχνική ανάλυση με νούμερα, την οποία όμως αμφισβητούν οι πλευρές των δανειστών. «Υπάρχει εξειδίκευση, καλύτερη ποσοτικοποίηση, περισσότερη ανάλυση περισσότερη δουλειά έχει γίνει» αντιτείνει η Αθήνα.
 
«Στις 20/2 συμφωνήσαμε να καταθέσαμε να καταθέσουμε μια αναλυτική και ευρεία λίστα αλλά ρηχή» αναφέρει η ίδια πηγή, που επιμένει ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι «τα μέτρα να μην είναι υφεσιακά, να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Μπορούμε να πάμε και πάνω από τα 3,7 δισεκ» ανέφερε.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 09:49 - 02 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.