ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων «φλερτάρει» το ΥΠΟΙΚ

12:50 - 02 Απρ 2015 | Οικονομία
Με τα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων «φλερτάρει» το ΥΠΟΙΚ
Ένα κρίσιμο ζήτημα από αυτά που χαρακτηρίζονται και ως «αγκάθια», έχει να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη  8 Απριλίου όπου και έχει προγραμματιστεί έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Τα οποία επί της ουσίας «θα μπουν από την μια τσέπη και θα βγουν από την άλλη» μια και προορίζονται για την αποπληρωμή εντόκων ανάλογης αξίας που λήγουν στις 14 του μήνα.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί και να διασφαλίσει από τώρα προσφορές τουλάχιστον 1,4 δις. ευρώ, αλλά και να βρει επιπλέον ζήτηση που θα ανεβάσει το ποσό που θα αντληθεί στα 2 δις. ευρώ, παίρνοντας έτσι μια επιπλέον ανάσα ρευστότητας.


Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα εντάσσεται και το πρόσφατο τετ-α-τετ του Γ. Βαρουφάκη με τους ανθρώπους της Pimco, ενώ το γεγονός ότι εν συνεχεία στην συζήτηση ενεπλάκη και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σ. Παπαδόπουλος δημιουργεί την αίσθηση πως υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει στήριξη από τον διεθνή επενδυτικό κολοσσό.


Σημειώνεται πως τα 700 εκατ. ευρώ εκ του 1,4 δισ. ευρώ που θα πρέπει να «ρολαριστούν» βρίσκονται σε ξένους επενδυτές και δεν είναι βέβαιο πως θα θελήσουν να τα ανανεώσουν, αν και το επιτόκιο που απολαμβάνουν είναι εξαιρετικά δελεαστικό.


Τα υπόλοιπα τα κατέχουν κατά κύριο λόγο οι Ελληνικές τράπεζες που παρά το γεγονός ότι  τελούν υπό περιορισμούς από την ΕΚΤ ως προς το πλαφόν της έκθεσής τους στα συγκεκριμένα assets, μπορούν να προβούν σε roll over (γύρισμα) και άρα το ΥΠΟΙΚ εξακολουθεί να «ψάχνει» για τα υπόλοιπα και έως το 1,4 δις. ευρώ, όπως και 600 εκατ. ευρώ επιπλέο,ν που είναι ο κρυφός στόχος της έκδοσης, δηλαδή τα 2 δις. ευρώ.


Έτσι το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να «καλοβλέπει» τα ταμιακά διαθέσιμα των οργανισμών του Δημοσίου, αλλά κατά τις τελευταίες πληροφορίες και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, που διαθέτουν πλεόνασμα ρευστότητας και θεωρητικά θα μπορούσαν να δανείσουν βραχυπρόθεσμα το κράτος, εννοείται με την θέλησή τους.


Πέριξ δε του ΥΠΟΙΚ ακούγονται χαρακτηριστικά ονόματα εταιρειών όπως της ΕΥΔΑΠ στην οποία έχει μεν συμμετοχή το Δημόσιο δεν μπορεί όμως να επιβάλει μια τέτοια κίνηση, του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ αλλά και των υπολοίπων μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων, που διαθέτουν σημαντικό ταμείο και στον βαθμό που δεν το χρειάζονται άμεσα θα μπορούσα να αξιοποιηθεί-να επενδυθεί-σε έντοκα γραμμάτια.

 

Α.Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:15 - 02 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.