ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νικολούδης: Κρατήστε μικρό καλάθι για τις Λίστες…

13:17 - 03 Απρ 2015 | Οικονομία
Νικολούδης: Κρατήστε μικρό καλάθι για τις Λίστες…
Απότομη προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα για την κυβέρνηση από τα πλέον έγκυρα χείλη σε ότι αφορά τις προσδοκίες της από την διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ αλλά και των άλλων λιστών (Λουξεμβούργου, Λιχτενστάϊν κ.α).

Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης εμφανίστηκε από τη Βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής άκρως απαισιόδοξος σε ότι αφορά την αξιοποίηση των λιστών με στόχο την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και τον εντοπισμό των φοροφυγάδων. Μολονότι το υπουργείο Οικονομικών στις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις, έχει εντάξει στα φορολογικά έσοδα ένα σημαντικό ποσόν από τις λίστες ο κ. Νικολούδης, ψαλλίδισε χωρίς έλεος τις όποιες προσδοκίες. 

 

«Εξαιρετικά δύσκολος ο έλεγχος»

«Ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ είναι εξαιρετικά δύσκολος διότι οι Ελβετοί θεωρούν ότι τα στοιχεία αυτά έφυγαν με παράνομο τρόπο και έτσι αρνούνται να δώσουν πληροφόρηση» είπε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Ισχνή χαραμάδα αισιοδοξίας, στα λόγια του, να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα από τον παράλληλο έλεγχο των καταθέσεων, των μετοχών αλλά και των ακινήτων των ατόμων που βρίσκονται στις λίστες ώστε να καταρτιστεί ένα συνολικό φορολογικό προφίλ το οποίο και θα αντιπαραβληθεί με τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ελεγχόμενοι «Διαφορετικά θα είναι λάθος να εξετάσουμε μόνο ότι εμφανίζεται στις λίστες» είπε ο κ. Νικολούδης.

 

Στα ίδια απαισιόδοξα νερά κινήθηκε και στο θέμα του ελέγχου των off shore εταιριών. «Είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν. Σας το λέω διότι έχω εμπειρία» είπε.

 

Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς ανέφερε ότι με παραγγελία του εισαγγελέα διενεργείται προανακριτική εξέταση για τη λίστα Λαγκάρντ, του Λουξεμβούργου αλλά και για την λίστα των Ελλήνων που έχουν ακίνητα στην Αγγλία.

Αποκάλυψε εξάλλου, ότι έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου για τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου και τον Ελληνοϊσραηλίτη επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή οι οποίοι εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ και ότι ο έλεγχος διενεργείται από το ΣΔΟΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.