ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν επιστρέφονται τελικά στον προϋπολογισμό αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ

17:21 - 03 Απρ 2015 | Οικονομία
Δεν επιστρέφονται τελικά στον προϋπολογισμό αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ
Τελικά δεν θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια για χρηματοδότηση έργων υποδομής των Περιφερειών από το ΕΣΠΑ. Αυτό συμφωνήθηκε από τη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, με τους Περιφερειάρχες σήμερα το μεσημέρι.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Κ. Αγοραστός, σε δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης, δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ούτε θα υπάρξει πρόβλημα υποχρηματοδότησης των έργων ή έλλειψης πόρων στις Περιφέρειες.

 

Ο υφυπουργός Επικρατείας, Τ. Κουίκ, που μετείχε επίσης στη σύσκεψη ανέφερε ότι δεν θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και συνέστησε «ηρεμία». Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ.

Περιφερειάρχες ανέφεραν μετά τη σύσκεψη ότι η μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία και ότι δεν υπάρχει διαδικασία για την υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης που περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας προς τις Περιφέρειες, να μεταφερθούν δηλαδή στον προϋπολογισμό κονδύλια που δεν είναι άμεσα απαιτητά για την πληρωμή συγχρηματοδοτούμενων έργων.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος.

 

Νωρίτερα σήμερα οι Περιφερειάρχες της χώρας βρέθηκαν σε αναβρασμό, λόγω της διαφαινόμενης τότε πρόθεσης της κυβέρνησης να μεταφέρει ποσόν 1 δισ. από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στις Περιφέρειες σε Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης, εξαιτίας της δεινής έλλειψης ρευστότητας.

 

Συγκεκριμένα, έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας επέτασσε για τα συγκεκριμένα κονδύλια, ότι «στην περίπτωση που δεν προκύπτει εύλογη βεβαιότητα αξιοποίησής τους μέχρι 19/4/2015, (σ.σ .: θα γίνει) ανάκλησή τους μέσω των αρνητικών εντολών κατανομής το αργότερο μέχρι 03.04 / 2015. Μετά τις 19/4/2015 για τα ποσά αυτά θα έχει εφαρμογή ο Οδηγός Λειτουργίας του Κεντρικού Λογαριασμού και θα ανακληθούν αυτόματα».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:32 - 03 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.