ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου-ΥΠΟΙΚ: Μεγάλη Εβδομάδα εκτός έδρας με γεωπολιτικά παίγνια

23:30 - 05 Απρ 2015 | Οικονομία
Μαξίμου-ΥΠΟΙΚ: Μεγάλη Εβδομάδα εκτός έδρας με γεωπολιτικά παίγνια
Με σιγουριά ότι θα βρεθεί λύση και φόρμουλα συνεργασίας με τους εταίρους, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα περάσουν τις περισσότερες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδος εκτός Ελλάδος σε μια προσπάθεια να επισπεύσουν εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, σε συνομιλητές του εμφανίζεται καθησυχαστικός και σίγουρος ότι τα πράγματα δε θα «σκαλώσουν». Ωστόσο όλοι στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι ο σκόπελος της αποπληρωμής της επόμενης δόσης του ΔΝΤ (450 εκατ στις 9/4) ξεπεράστηκε, χάρη και στην καλή πορεία των ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμα, η λογική του «εράνου» (άντληση ρευστότητας από ΔΕΚ, ΕΣΠΑ για την εξόφληση των τρεχόντων αναγκών δεν μπορεί να κρατά επ΄ άπειρον.

Ουσιαστικά, όπως μεταφέρουν στο Reporter παράγοντες από την τουριστική αγορά και τον εμπόριο, η όλη κατάσταση φρενάρει τη ζήτηση, καθηλώνει τα όποια σχέδια ανάπτυξης και σε συνδυασμό με το κλίμα αβεβαιότητας καταδικάζει σε αφανισμό την πραγματική οικονομία. Κι αυτό την ώρα που παραδοσιακά στην Ελλάδα η έναρξη της τουριστικής περιόδου πυροδοτεί τον οικονομικό κύκλο.

Με αυτό το δεδομένο ο Πρωθυπουργός και το υπ. Οικονομικών θέλουν να φέρουν μπροστά τις εξελίξεις, να θωρακίσουν την διαπραγματευτική θέση της χώρας με κινήσεις στη διεθνή και γεωπολτική ατζέντα.

Έτσι ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά και τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δημιουργώντας ένα έντονο κλίμα απορίας – τουλάχιστον - στους εταίρους καις τις ΗΠΑ. 

Η ατζέντα των συνομιλιών θα περιλαμβάνει θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως:

  • ζητήματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, 
  • επενδύσεων, 
  • ενέργειας, 
  • τουρισμού και μορφωτικής - πολιτιστικής συνεργασίας, εν όψει και των εκδηλώσεων του αμοιβαίου Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας-Ρωσίας.

Επίσης σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας ευρύτερα, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ κομβικό θα είναι το θέμα της ενέργειας.

Το ζήτημα της ενέργειας

Αυτό που καίει την Ελλάδα στις σχέσεις με τη Μόσχα είναι η μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα για το 2016 και μετά, αλλά και η μείωση των συμβατικών αποστολών που εμπίπτουν στην κατάσταση προμήθεια αερίου και πληρωμής με την μέθοδο take-or-pay.

Πέρυσι, η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα μειώθηκε κατά 15%, αλλά μειώθηκαν παράλληλα και οι αποστολές αερίου. Έτσι λόγω του take-or-pay η Ελλάδα δεν απολαμβάνει χαμηλότερη τιμή τελικά καθώς καλείται να πληρώσει κυρώσεις για μη επιλεγμένο όγκο στο συμβόλαιο μεταξύ δύο χωρών.

tsipras putin 01

Το παιχνίδι των αγωγών

Παράλληλα το θέμα της επέκτασης στο ελληνικό έδαφος του νέου αγωγού φυσικού αερίου που σχεδιάζει η Ρωσία αναμένεται να τεθεί ειδικά από τη Μόσχα. Η Ελλάδα θα ακούσει, όπως λένε οι πληροφορίες. Καλείται να ισορροπήσει με μαεστρία καθώς η χώρα ήδη είναι στο χάρτη του ΤΑΡ, που αποτελεί τη λύση για τον Νότιο Διάδρομο τροφοδοσίας φυσικού αερίου της ΕΕ από την Κασπία, ενώ οι ΗΠΑ δεν καλοβλέπουν τα σχέδια της Μόσχας για νέο μπάσιμο στα Βαλκάνια.

Η πρόταση των Ρώσων για συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο αυτό αγωγό φυσικού αερίου ίσως να αξιοποιηθεί από την ελληνική πλευρά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους συνολικά καθώς και για διαμόρφωση εντυπώσεων στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Γι΄ αυτό και ο αλέξης Τσίπρας μάλιστα σχεδιάζει ταξίδι στο Βελιγράδι – τον καλύτερο σύμμαχο της Μόσχας στην περιοχή - μέχρι τον Ιούνιο.

Όπως, μπορεί φραστικά η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά τη συμμετοχή της στο "ενεργειακό σχέδιο" του Πούτιν, τον αγωγό δηλαδή φυσικού αερίου που θα φτάνει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, ωστόσο το μέγεθος του πρότζεκτ, ο χρόνος υλοποίησης και η ιστορική γεωστρατηγική τοποθέτηση της χώρας δημιουργούν προβλήματα. Οι ΗΠΑ δε φαίνεται να συναινούν στο σχέδιο κι αυτό την ώρα που αποτελούν τον πιο κρίσιμο σύμμαχο της χώρας στο παζάρι με τη Γερμανία.

Πάντως η Μόσχα έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία, προκαλώντας ήδη την σφοδρή ενόχληση των Βρυξελλών, προκειμένου να απαγκιστρωθεί από τον ενεργειακό έλεγχο που επιβάλουν οι Βρυξέλλες.

Επιτάχυνση λύσεων

Είναι ενδεικτικό του κλίματος, πάντως, που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις και όσα είπε στο ΣΚΑΪ ο Υπουργός Επικρατείας, ο υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης. Η κυβέρνηση είναι σίγουρη για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ενδεχόμενο για να οδηγηθούμε και πάλι στις κάλπες, υποστήριξε, ενώ ερωτηθείς για το σημερινό ραντεβού Βαρουφάκη-Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Φλαμπουράρης αποκάλυψε ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει από την επικεφαλής του ΔΝΤ να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση, «Ζητήσαμε συνάντηση με τη Λαγκάρντ για να τελειώνουμε με τη διαπραγμάτευση» και συμπλήρωσε «να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στη λύση του προβλήματος. Να πάνε ένα δύο πραγματάκια παραπίσω».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα επικριτικά σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων για το επικείμενο ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «δεν δέχεται παρεμβάσεις για το ποιες συναντήσεις θα κάνει. Οι επιλογές είναι δικές μας».

Τέλος ο κ. Φλαμπουράρης επανέλαβε τη κυβερνητική θέση, ότι το μνημόνιο έχει τελειώσει και η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι ουσιαστική, . «Θα γίνει μία συμφωνία με διαφορετικούς όρους, για την ανάπτυξη της χώρας και όχι για τη υποβάθμιση. Εμείς πάμε σε μία συμφωνία για να ανασάνει ο λαός» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Τετ α τετ με πρόσωπα κλειδιά στις ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ, γνώριμος των κύκλων της Ουάσιγκτον και με τον κοσμοπολίτικο αέρα που του δίνει η θητεία στο αγγλοσαξωνικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, συζητά άτυπα μεν αλλά ουσιαστικά δε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και γεωστρατηγικά ζητήματα.

Θεωρείται, μάλιστα, κρίσιμη η παρουσία στις ΗΠΑ και για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, που κατά πολλούς είναι το κομβικό για να βγει η χώρα από το τούνελ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φλεβάρη σε συνέντευξή του στους FT o Γιάνης Βαρουφάκης το όλο ζήτημα το είχε βάλεις το ράφι, ως ένδειξη καλής θέλησης στο Βερολίνο. Ωστόσο το ΔΝΤ θεωρεί κομβικό το πρόβλημα του χρέους οπότε εκτιμάται ότι πίσω από τις κουίντες τίθεται επί τάπητος. 

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να ξεμπλοκάρει προβλήματα εν όψει της διαπραγμάτευση με τους εταίρους στην Ευρω - ομάδα Εργασίας (EWG) τη Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές , η οποία θα διασφαλίσει στήριξη έως τον Ιούνιο. Αυτό δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στην Κ.Ο. του κόμματος την περασμένη Πέμπτη κάνοντας λόγο για «σπονδυλωτή» συμφωνία. Αυτή βέβαια είναι η εκτίμηση της Αθήνας, ωστόσο πολλοί από τους εταίρους (οι σκληροί) δε συμφωνούν και θέλουν λύση εδώ και τώρα, ενώ άλλη «δράκα κρατών» φέρεται να δέχεται να βγουν από το πακέτο σε αυτή τη φάση τα ακανθώδη ζητήματα των αλλαγών στην εργασιακή νομοθεσία και στο ασφαλιστικό, και να τεθούν εκ νέου προς συζήτηση τον Ιούνιο.

Με αυτά τα δεδομένα η στάση των εκπροσώπων του ΔΝΤ, οι οποίοι επιμένουν στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, είναι ενδιαφέρουσα για το πώς θα διαμορφωθεί μετά το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Τη Δευτέρα, ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συναντήσεις και με αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νέιθαν Σιτς, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με την Κάρολιν Άτκινσον, σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.


Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 02:05 - 06 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.