ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερικανικές πιέσεις για μεταρρυθμίσεις

09:57 - 07 Απρ 2015 | Οικονομία
Αμερικανικές πιέσεις για μεταρρυθμίσεις
Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης ανέπτυξε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει κοινός τόπος για ζητήματα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και για την πολιτική, που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα, Caroline Atkinson, παλιά διευθύντρια των εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, ζήτησε από τον Ελληνα υπουργό να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις, ενώ ήταν ενήμερη για τα αγκάθια που παραμένουν στις συζητήσεις.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, μετά την κυριακάτικη συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γιάνης Βαρουφάκης, είχε τη Δευτέρα διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις Nathan Sheets και με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα Caroline Atkinson.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έγινε επισκόπηση των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών. Ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε στους Αμερικανούς αξιωματούχους το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι υπάρχει κοινός τόπος για ζητήματα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και για την πολιτική, που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη.

Στη συνάντηση με την κ. Ατκινσον, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε τη διαμεσολάβηση της Αμερικής «ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες αχρείαστων τριβών», με την Caroline Atkinson να αποφαίνεται «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε». Εντούτοις, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών φάνηκε να ρίχνει την ευθύνη για την επίτευξη μίας συμφωνίας στην Ελλάδα, καθώς με ανακοίνωσή του τόνισε ότι ο Nathan Sheets «προέτρεψε την Ελλάδα να δεσμευθεί πλήρως σε μία διαδικασία τεχνικών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς της εταίρους, ώστε να καταλήξει σε μία πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία να μπορεί να λάβει την έγκαιρη οικονομική υποστήριξη από τους πιστωτές της χώρας».

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης θέματα που έχουν σχέση με τη δομή της Ευρωζώνης με τον υπουργό Οικονομικών να αναπτύσσει στους συνομιλητές του τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη επανεξέτασης της αρχιτεκτονικής της.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:21 - 07 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.