ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό την πίεση του χρόνου και του ΔΝΤ το EWG

18:41 - 07 Απρ 2015 | Οικονομία
Υπό την πίεση του χρόνου και του ΔΝΤ το EWG
Σε μια από τις πιο κρίσιμες αξιολογήσεις, θα υποβληθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, το επόμενο διήμερο, καθώς την Μ. Τετάρτη ξεκινά η συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, όπου θα εκτιμήσει την πορεία της διαπραγμάτευσης και τη λίστα μεταρρυθμίσεων του ΥΠΟΙΚ.

Την Μ. Τρίτη ξεκίνησαν εκ νέου, μετά την ανάπαυλα του Πάσχα των Καθολικών και πάλι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ενώ όπως τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, η Ευρώπη περιμένει από την Ελλάδα να κάνει την κίνηση της για την ολοκλήρωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εκπροσώπου, στη συνεδρίαση του Euro Working Group, θα γίνει μόνο μια αποτίμηση της κατάστασης σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και ότι ακόμα έχει δρόμος να διανυθεί, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Απριλίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να υπάρξει συμφωνία, που θα οδηγήσει στην εξασφάλιση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Η συνεδρίαση έρχεται λίγο μετά το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δέχτηκε πιέσεις, για αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό και ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών, η κα Λαγκάρντ εξήγησε διεξοδικά την σημασία που έχει για το ΔΝΤ, να κατανοηθούν από την ελληνική κυβέρνηση
οι περιορισμοί του Ταμείου και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, που προβλέπουν οι κανονισμοί του, τονίζοντας παράλληλα πως στην περίπτωση της Ελλάδας το Ταμείο είναι διατεθειμένο, να επιδείξει την μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, κατά τη συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών συμφωνήθηκε από εδώ και στο εξής, οι διαβουλεύσεις τόσο στο Brussels Group, όσο και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και με τη διαδικασία που ήδη εφαρμόζεται, να γίνονται σε βάση προσυμφωνημένων θεματικών ενοτήτων έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες.

Εκτός αυτού στα κέρδη που αποκόμισε ο Γιάννης Βαρουφάκης από το ταξίδι του στις ΗΠΑ ήταν και η υπόσχεση από πλευράς του υφυπουργού οικονομικών των ΗΠΑ Νέιθαν Σιτς, και της ειδικής συμβούλου του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα, Καρολάιν Άτκισον ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παίζει τον ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή» (honest broker) ώστε να επιτευχθεί μια τέτοια λύση το συντομότερο δυνατόν, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν την σημασία, που δίνει η κυβέρνηση Ομπάμα σε μια έντιμη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων και στη διατήρηση του ενιαίου της Ευρωζώνης, ενώ κάλεσαν την Ελλάδα, να «δεσμευθεί πλήρως» στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:46 - 07 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.