ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέχρι και 10 χρόνια πίσω θα μας...θυμάται η Εφορία

16:22 - 30 Νοε 2006 | Οικονομία
Αναδρομικούς ελέγχους μέχρι και 10 χρόνια πίσω, για τις περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων, από επιχειρήσεις και λοιπούς φορολογούμενους, θα μπορούν να διενεργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται με διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία αλλάζει ουσιαστικά τη φιλοσοφία των ελέγχων, καθώς μέχρι τώρα η φορολογική αμνηστία περιοριζόταν στην πενταετία.

Ταυτόχρονα στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου μπαίνει και η αυτοπεραίωση μετά τη διαπίστωση ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν ήταν ειλικρινείς απέναντι στις φορολογικές αρχές.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος των φορολογουμένων που έκλεισαν τα βιβλία τους με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.

Με υπουργική απόφαση θα εξειδικευθεί η διαδικασία επιλογής των φορολογουμένων που κάνουν χρήση της αυτοπεραίωσης προκειμένου να ελεγχθούν δειγματοληπτικά και να θεωρηθούν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους ως ειλικρινείς. Με τις διατάξεις του νόμου του 2004 , μέχρι σήμερα όσοι έκαναν δήλωση αυτοπεραίωσης καταβάλλοντας πρόσθετους φόρους , απέφευγαν τον έλεγχο της εφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών όμως , όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου , διαπίστωσε καταστρατηγήσεις με αποτέλεσμα να αποκρύπτονται φορολογητέα έσοδα ή να εμφανίζονται αυξημένες δαπάνες προκειμένου να θεωρηθούν οι χρήσεις ως περαιωθείσες και να αποφευχθεί ο έλεγχος. Με την αναμενόμενη υπουργική απόφαση , θα καθορίζονται ο τρόπος επιλογής των ελεγχόμενων με την επέκταση του ελέγχου και στα δεδομένα που είναι καταχωρημένα στα τηρούμενα βιβλία.

Παράλληλα, καταργούνται οι διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται ότι ο τακτικός έλεγχος των επιχειρήσεων και όλων των φορολογούμενων γενικά διενεργείται καταρχήν μόνο στις τρεις πιο πρόσφατες ανέλεγκτες διαχειριστικές περιόδους και μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι επιβαρυντικοί για το φορολογούμενο λόγοι, ο έλεγχος επεκτείνεται και σε άλλες ή και σε όλες τις ανέλεγκτες διαχειριστικές περιόδους για τις οποίες δεν έχει επέλθει παραγραφή.

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου δεν περιλαμβάνεται τελικώς η διάταξη  για τη φορολόγηση των αποθεματικών των Ανωνύμων Εταιρειών που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός προβλέπει τη φορολόγηση  των αποθεματικών με συντελεστές 6% και 12% για εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις αντιστοίχως.


Το νέο νομοσχέδιο, πέρα από την αύξηση των αφορολογήτων ορίων για τα φυσικά πρόσωπα, τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου που βαρύνει τα ακίνητα, τη μείωση της φορολογίας για τους ναυτικούς, τις ιδιαίτερες ρυθμίσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις βελτιώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και τις διορθωτικές παρεμβάσεις στους φόρους των ακινήτων και κυρίως του Φ. Π.Α., προβλέπει ακόμα:

* Την έκπτωση από το εισόδημα του φορολογούμενου της δαπάνης αγοράς μεριδίων μετοχικών και αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού, τα οποία συνδέονται έμμεσα με ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής.

* Την αύξηση της απαλλασσόμενης επιφάνειας της κύριας κατοικίας που παραχωρείται δωρεάν από τους γονείς στα τέκνα τους και από τα τέκνα στους γονείς τους, από εκατό τετραγωνικά μέτρα που προβλεπόταν με τις ισχύουσες διατάξεις, σε διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα, όση είναι και η επιφάνεια της κύριας κατοικίας του φορολογούμενου που απαλλάσσεται από την εφαρμογή του τεκμηρίου διαβίωσης.

* Παράταση έως και το 2008 του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης ων ιδιοκτητών Ταξί, φορτηγών και λεωφορείων ΚΤΕΛ, αλλά και το δικαίωμα επιλογής να φορολογηθούν με βάση τα βιβλία.

* Επεκτείνεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες η απαλλαγή της φορολογίας της επιδότησης από προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Μέχρι τώρα  η απαλλαγή αφορούσε τις εμπορικές επιχειρήσεις.

* Παρέχεται η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να αποσβένουν την αξία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του λογισμικού εντός της χρήσης που το απέκτησαν.

* Καταργείται η έκπτωση του 1,5% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος. Η έκπτωση διατηρείται μόνο στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης.

* Παύουν να φορολογούνται αυτοτελώς οι υποχρεωτικές καταθέσε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.