ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Η Ελλάδα ίσως έχασε την καλύτερη ευκαρία για συμφωνία για το χρέος

17:20 - 12 Απρ 2015 | Οικονομία
Reuters: Η Ελλάδα ίσως έχασε την καλύτερη ευκαρία για συμφωνία για το χρέος
Για απώλεια της καλύτερης ευκαιρίας της Ελλάδας για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος κάνει λόγο άρθρο του Reuters, το οποίο υπογράφει ο Πολ Τέιλορ. «Ακόμα κι αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, η Ελλάδα μπορεί να έχει χάσει την καλύτερή της ευκαιρία για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος, λόγω της αποξένωσής της από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, την ώρα που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη στήριξή τους», αναφέρει το άρθρο.

Μάλιστα, o αρθρογράφος σχολιάζει ότι η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των δανειστών, που λύσεις οι οποίες μπορεί να προσφέρονταν πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα δείχνουν απλησίαστες.  

«Δεδομένου ότι το κούρεμα του χρέους είναι πολιτικά αδύνατο, η επόμενη καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν να αποπληρώσει νωρίτερα τα ακριβά δάνεια στο ΔΝΤ, να εξαγοράσει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και να επεκτείνει τη διάρκεια των δανείων που έχει λάβει από την Ευρωζώνη, ώστε να εξασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια τα επόμενα χρόνια», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εξέλιξη αυτή θα μείωνε τα επιτόκια εξυπηρέτησης του χρέους σε επίπεδα κάτω του 2%, πολύ χαμηλότερα από αυτά που πλήρωνε η Αθήνα πριν την έναρξη της κρίσης χρέους το 2009 και επίσης θα μείωνε το ποσό που πρέπει να αποπληρωθεί την επόμενη δεκαετία, δίνοντας στη χώρα δημοσιονομική ανάσα για να αναζωογονήσει την οικονομία.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως πέρυσι υπήρχαν διερευνητικές συνομιλίες με την προηγούμενη κυβέρνηση για ένα τέτοιο σχέδιο, πριν ο Αντώνης Σαμαράς επιλέξει να προσφύγει σε εκλογές, τις οποίες έχασε, από το να ολοκληρώσει ένα σκληρό και αντιλαϊκό πρόγραμμα διάσωσης. Πλέον, πρόσθεσε, δεν υπάρχει τέτοια όρεξη στην Ευρωζώνη.

Το Reuters αναφέρει ότι η αποκήρυξη της λιτότητας, οι απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία και το φλερτ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι καθυστερήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις και οι αρχικές εκκλήσεις για κούρεμα του χρέους, έχουν στραγγίξει τα αποθέματα συμπάθειας προς την Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.